Sari la conținut

Căpșunele românești, delicatesa sezonului  

800 de hectare din jurul comunei Halmeu sunt cultivate cu căpşuni. Fructele de aici ajung atât în pieţele din marile oraşe ale României, cât şi în străinătate.Vasile Tripon e unul dintre cultivatori, împreună cu familia lui. A început să recoltee fructele acum zece zile. Deocamdată, a strâns fructele din solarii. După Paşte e rândul celor de pe câmp. În aceste zile angajează culegători.

 - Au început să vină, câştigă destul de bine pe sezon, undeva la 60-70 de lei pe zi.

- Şi de unde vin, din ce zonă?

- Maramureş, undeva din Oradea, Zalău, spune Vasile Tripon, producător.

Mulţumită de prima recoltă e şi familia Popa.

Zona Halmeu e bună pentru toate legumele. Pentru căpşuni, pentru orice”, spune Mirela Popa, producător.

În cantităţi mari, fructele din Halmeu se vând cu 12-13 lei pe kilogram. În pieţe, preţul e aproape de 2 ori mai mare.

Cam 60 de kilograme pe zi vinzi. Nu mai mult, Încă preţul e mare”, spune Gheorghe Petca, vânzător

Producătorii se aşteaptă ca preţurile să scadă spre sfârşitul lunii mai. Când căpşunile vor fi pe trecute, kilogramul s-ar putea vinde chiar şi cu doi lei.