Coşmarul a luat sfârşit. 25 de români sechestraţi în Portugalia s-au întors în ţară

Data publicării:
romani 1

Daniel Luca este unul dintre cei 52 de muncitori care au plecat din ţară pe data de 23 octombrie, la cules de măsline într-o localitate din Portugalia. I se promisese un salariu de 900 de euro pentru un program de lucru de 8 ore şi cazare în condiţii umane. Odată ajuns acolo, situaţia a fost complet diferită.

„Când am ajuns acolo, ne-au dat jos într-o parcare a unui market, ne-au îmbarcat într-un camion cu prelată şi am mers un sfert de oră. Ne-au dat jos şi ne-au băgat în nişte case unde am fost cazaţi în condiţii mizerabile. Le mai lipsea biciul sau puşca din spate, în rest era la fel ca pe timpul când erau negrii pe plantaţie în America. Mergeau cu ATV-ul, ne fugăreau din spate”, îşi aminteşte Daniel Luca.

Alţi 24 de oameni s-au întors în România, după ce au trecut printr-un coşmar timp de aproape o lună, spun ei. Aceştia spun că au stat în nişte condiţii greu de suportat.

„Au spus că nu plătim chirie, nu nimic, când colo ne-au cerut 110 euro de persoană la chirie. Dormeam pe saltele pe jos, aveam un singur aragaz, un singur frigider, o singura baie şi aceea nu avea apă caldă”, a relatat un alt muncitor român.

Ceilalţi muncitori au rămas în Portugalia

Oamenii au rămas şi fără actele de identitate pe care le-au lăsat patronului, după ce acesta le-a promis că le va încheia contracte de muncă. Când şi-au dat seama că au fost păcăliți, unii dintre ei au apelat la Ambasada României la Lisabona și la poliție pentru ajutor.

Ambasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici, a relatat, la Digi24, cum s-a întâmplat totul: „Este vorba despre 52 de români, aduși cu un autobuz Portugalia și adunați printr-un anunț pe Internet, pe care ei nu l-au mai verificat. Au fost aduși în Portugalia de doi frați care se pare că exploatează oamenii prin muncă. Nu este primul caz de genul acesta. Oamenilor li s-a promis că vor fi cazați, că vor munci opt ore pe zi, că vor primi 900 de euro. Au fost duși într-un imobil părăsit, unde dormeau câte 16 într-o încăpere, fără apă curentă, fără condiții normale”.

Cei 25 de români au fost preluaţi de Crucea Roşie şi Caritas, unde au primit cazare şi mâncare până când au fost îmbarcaţi în autocar către România. Ceilalţi 27 de muncitori au preferat să rămână în Portugalia, în speranța că în cele din urmă vor ajunge la o înțelegere cu patronul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri