Cutremur în Vrancea: 5,5 pe scara Richter. Seismul s-a simţit în Moldova, Muntenia, sudul Transilvaniei, dar şi la Chişinău

Data publicării:
cutremurz 1

Un cutremur de magnitudine 5,5 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă în zona Vrancea, la ora 4:37, la o adâncime de 134 de kilometri. Seismul s-a simţit în mai toată ţara, dar şi la Chişinău, şi este cel mai puternic din ultimii patru ani. În ultimele 13 zile, de când au avut loc aproape 200 de cutremure în zona Galaţiului, în Vrancea se produsese un singur eveniment teluric.

ACTUALIZARE ora 8:33 O replică cu magnitudinea de 2,7 pe scara Richter şi adâncime de 87 de km s-a produs la ora 8:10.

Seismul din Vrancea s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri. Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, greu de accesat imediat după evenimentul teluric, este vorba despre cel mai puternic seism produs în Vrancea în ultimii patru ani.

Potrivit comentariilor de pe Digi24.ro şi pagina de Facebook Digi24, cutremurul s-a simţit la Vaslui, Iaşi, Târgovişte, Slobozia, Constanţa, Tulcea, Buzău, Braşov, Piteşti, Ploieşti, Bacău, Craiova, Brăila, Roman, Vâlcea, Giurgiu, Craiova, Sibiu, Bârlad, Olteniţa, Călăraşi, Brăila, Tecuci, Sinaia, Turnu Măgurele, în Delta Dunării, în judeţele Teleorman şi Olt.

Ultima mişcare seismică recentă din Vrancea se produsese pe 26 septembrie, având magnitudinea de 2,7 pe scara Richter, la 116 km adâncime.

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a declarat în direct la Digi24 că vor fi replici ale cutremurului, dar nu mai mari de 4 pe scara Richter, întrucât în Vrancea aceste replici sunt mai mici decât seismul principal. O primă replică a avut deja loc, de magnitudine 1,9.

A fost o mişcare telurică aşteptată, prevăzută statistic, mai spune Mircea Radulian, amintind că ultimul cutremur mai important a avut loc în 2009 şi a avut magnitudinea de 5,4.

Toate declaraţiile directorului ştiinţific al INFP, Mircea Radulian:


Conferinţă de presă la INFP, ora 7:00. Mircea Radulian; Bine că s-a descărcat!


România seismică în context european:


Corespondentul Digi24, în direct de la INFP:

ACTUALIZARE ora 5:45 Un nou cutremur s-a produs la ora 5:35 în zona comunei Izvoarele, judeţul Galaţi, de intensitate 2,6, la o adâncime foarte mică, de 10 kilometri. În zona respectivă, nenumăratele seisme produse în ultima perioadă se produc la adâncimi tot mai mici - unul dintre cele de sâmbătă s-a produs la doar 2 kilometri adâncime.

Cum s-a simţit seismul la Braşov:

Cum s-a simţit seismul la Bucureşti:

Cum s-a simţit seismul din Vrancea la Constanţa şi ce se întâmplă în ultimele 13 zile în judeţul Galaţi:

Activitate seismică aproape inexistentă în Vrancea ultimelor 13 zile

În ultimele 13 zile, de când au avut loc aproape 200 de cutremure în zona Galaţiului, în Vrancea nu s-au produs evenimente telurice, potrivit declaraţiei directorului ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Cel puţin deocamdată, cauza seismelor de la Izvoarele, judeţul Galaţi, nu a fost identificată.

În perioada asta, de când sunt cutremure în Galaţi, n-a fost nici un cutremur în Vrancea. Părerea mea e că nu putem neglija şi o legătură între cele două zone, nu sunt complet decuplate. E o legătură”, afirma Mircea Radulian, în urmă cu două zile, la Digi24.

Totuşi, potrivit site-ului INFP, a avut loc o mişcare telurică în Vrancea de 2,6 grade, pe 26 septembrie.


Ella Moroiu


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri