Daniel Morar le recomandă procurorilor DNA să se înscrie pentru șefia PÎCCJ și DNA

Data publicării:
daniel 20morar 20bilant 20dna 202010 20mediafax 20resized-52150

Prezent la lansarea raportului DNA pe anul trecut, Daniel Morar le-a recomandat procurorilor instituției să participe la procedura care urmează să fie lansată de ministrul Mona Pivniceru pentru șefia Ministerului Public și a DNA.

„Acesta a recomandat procurorilor DNA să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere la DNA, considerând că experienţa în combaterea corupţiei şi rezultatele obţinute sunt argumente în ocuparea unei astfel de funcţii. Daniel Morar a apreciat în mod deosebit activitatea procurorilor din cadrul Secţiei judiciar penale care au susţinut în instanţe dosare extrem de grele”, arată comunicatul DNA.

În plus, Daniel Morar i-a îndemnat pe procurori să rămână şi pe viitor „curajoşi, determinaţi şi profesionişti, indiferent de atacurile şi criticile care se aduc instituţiei din partea celor vizaţi de aceste anchete”.

El a făcut aceste declarații după ce a remarcat că anii anteriori - marcaţi de desfăşurarea anchetelor de corupţie la nivel înalt – au fost urmaţi de perioada 2010 - 2012 în care s-au pronunţat hotărâri definitive de condamnare faţă de persoane extrem de importante.

Laura Oprean: Voi analiza o posibilă candidatură la DNA, după ce MJ stabileşte procedura

Şeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Oprean, a spus azi că nu poate analiza eventualitatea unei candidaturi la conducerea DNA decât după ce Ministerul Justiţiei va elabora un regulament de organizare, adăugând că a transmis MJ o listă cu potenţiali procurori-candidaţi.

Laura Oprean, procurorul-șef interimar al DNA | MEDIAFAX FOTO

„Eu mi-am manifestat deschiderea pentru colaborarea interinsituţională în funcţie de cadrul ce se va stabili de către minister pentru derularea procedurii. Personal îi încurajez pe colegi să participe în această procedură. Sunt convinsă că un procuror DNA trebuie să conducă Direcţia Naţională Anticorupţie şi că viitorul şef se află printre procurorii DNA. Toată chestiunea legată de nominalizare a avut un carcter confidenţial. Dacă cei în cauză îşi asumă o nominalizare atunci este opţiunea lor”, a declarat, joi, Laura Oprean, citată de Mediafax.

Laura Oprean a declarat că şi-a manifestat deschiderea şi că îi încurajează pe colegi să participe în această procedură.

Legat de nominalizarea unor persoane, șeful interimar al DNA a spus că nu vrea să dea nume „pentru ca ceilalţi să nu se simtă descurajaţi” sau să considere că ar fi privilegiaţi în această procedură.

„Am formulat un răspuns la adresa MJ. Nu sunt propriu-zis propuneri. Nu e vorba de a propune pe cineva, ci e vorba de persoane care eu consider că ar trebui să aibă un cuvânt de zis în această procedură. E o chestiune ce ţine de confidenţialitate”, a mai arătat Laura Oprean.

Șeful DNA Laura Oprean a adăugat că se va gândi la momentul la care va şti exact care este procedura de selecţie a procurorilor şefi. „Deocamdată MJ nu a comunicat în ce procedură se va desfăşura acest examen. Voi aprecia la acel moment. Voi analiza”, a conchis Oprean.

Calendarul procedurii

Daniel Morar, a cărui delegare în funcția de prim procuror adjunct al PÎCCJ expriră în 2 aprilie, fără posibilitatea prelungirii, cricase procedura anterioară declansată de ministrul Mona Pivniceru.

Deși aceea s-a încheiat acum mai bine de o lună, prin refuzul președintelui Traian Băsescu de a-i numi pe procurorii propuși de ministru, Mona Pivniceru nu a demarat încă o nouă procedură pentru posturile care sunt ocupate interimar de Daniel Morar și Laura Oprean.

Termenul dat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, procurorilor-şefi pentru a-i avansa propriile propuneri pentru conducerea marilor parchete a expirat acum trei zile. Ministrul Justiţiei ceruse ca până la 25 februarie, la ora 10, să primească propuneri pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al României, procuror-şef al DNA, dar şi procuror-şef al DIICOT, în vederea lansării unei noi proceduri de selecţie.

Traseul numirilor

Ministrul Mona Pivncieru spunea, la începutul lunii, că va invita potențiali candidați pentru șefia Parchetului General și a DNA, identificați după consultarea procurorilor șefi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, din cadrul Parchetului General și ai structurilor DNA.

În 22 ianuarie, Mona Pivniceru anunțase că săptămâna următoare va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arăta în comunicatul Adminstrației Prezidențiale de la acea dată.

Ulterior, șeful statului avansa o nouă modalitate de numire a şefilor parchetelor: el spunea că ar semna decretele de numire, dacă propunerile ar veni de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri