De ce a crescut numărul elevelor căzute de la etaj. Un medic explică un fenomen constatat în ultimii doi-trei ani

Data actualizării: Data publicării:
eleva cu mainile pe fata
Vârsta minorilor care se confruntă cu dificultăți emoționale a scăzut, spun medicii. FOTO: Getty Images

Vârsta minorilor care se confruntă cu dificultăți emoționale a scăzut, a declarat la Digi24 Florina Rad, șeful secției de Psihiatrie Pediatrică la Spitalul Alexandru Obregia. Medicul a explicat cum se ajunge la situații cum e cea în care o fată de doar 11 ani a căzut de la etaj într-un gest care, din primele informații, ar fi fost intenționat. O altă adolescentă de 14 ani a căzut de la etaj în Zalău, la doar câteva zile după ce două fete din Lupeni s-au aruncat în gol de la 20 de metri înălțime.

 

"În ultima perioadă asistăm la tot mai multe solicitări și strigăte de alarmă privind existența dificultăților emoționale în rândul copiilor și al adolescenților.

Dacă populația identifica tulburările emoționale doar cu vârsta adolescenței, în ultimii 2 - 3 ani vârsta a scăzut.

Toate aceste dificultăți emoționale pot fi corelate și cu aceste gesturi autovătămătoare severe. Sunt foarte mulți factori implicați care duc la vulnerabilități din sfera tulburărilor mintale, accetuate de factori de mediu - expunerea masivă la informații online, factori de stres din mediul familial, social, școlar, presiunea exagerată din mediul școlar, dificultăți școlare, bullying la școală. Nu se poate spune că un singur factor este determinant.

Când apare o dificultate emoțională în perioade critice pentru dezvoltarea copilului sau al adolescentului asistăm la acumularea acestor factori stresori din viața de zi cu zi", a explicat la Digi24 Florina Rad, șeful secției de Psihiatrie Pediatrică la Spitalul Alexandru Obregia.

După tragedia din Hunedoara care a șocat o țară întreagă, ieri, alte două incidente similare au avut loc în Iași și în Zalău. Deși la mare distanță una de cealaltă, două fete de 11 și 14 ani au căzut de la înălțime și sunt acum la spital. Elena de 11 ani din Iași este în clasa a cincea. A căzut de la etajul doi al școlii în care învăța, chiar înainte să iasă de la ore. Din primele cercetări, se pare că ar fi fost intenționat. Fata de 14 ani este însărcinată în opt săptămâni. 

Sâmbătă, două eleve au murit după ce s-au aruncat în gol de pe o clădire de peste 20 de metri din Lupeni. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri