Din | interior. Povestea jandarmilor care salvează vieţi

Data publicării:
jandarmi 20salvatori 202-44522

Incendiul de la Maternitatea Giulești, în care patru bebeluşi au murit, iar alţi şapte au suferit arsuri severe nu a fost nici acum uitat de opinia publică. Dacă atunci nu ar fi fost ei, pompierii, numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare. Misiunea de salvare a durat în total patru ore, în condiţii extrem de dure chiar şi pentru cineva foarte antrenat. Şi ea a fost îngreunată de faptul că trebuiau să salveze micuţi care nu puteau nici măcar să strige. „Ei erau legaţi. Incubatorul este exact ca în burta mamei. Legaţi vital de nişte funcţii artificiale. Nu pot să strige, nu pot să vorbească. Trebuiau trataţi sau manevraţi încet pentru că erau fragili”, îşi aminteşte cu tristeţe jandarmul Cristian Vâlcu.

Jandarmii au mers prin viscol şase kilometri pentru a-i duce hrană unui bătrân izolat | Digi24

Povestea oamenilor care își pun în pericol zi de zi viața o spune Laurenţiu Rădulescu în ediția de duminică a emisiunii „Din|interior”, de la 18.30.

Echipa „Din|interior” a ales să spună povestea unor oameni speciali, să meargă alături de ei pentru a vedea cu ce se confruntă de fapt şi, pentru a arăta prin asta o altă latură frumoasă a României.

După ce au salvat un bătrân, sunt buni de plată

La ultimele zăpezi abundente din Moldova patru jandarmi au dat dovadă de un altruism şi ucuraj nebun. După ce au primit un apel la 112 care semnala că un bătrân imobilizat la pat, într-un sat izolat de zăpezi, nu a mai mâncat de trei zile, jandarmii au plecat să-l salveze. Dar cum ţara despre care vorbim este România, maşina lor, o Dacie bătrână, a cedat şi nu i-a mai putut duce la misiune. Au împrumutat un jeep, dar şi acesta a cedat în faţa zăpezilor, aşa că au luat mâncarea şi o lopată şi au mers 6 kilometri prin viscol şi zăpadă până la cel aflat în nevoie. Şi, mai mult decât atât, i-au cumpărat şi toate cele necesare pentru a supravieţui: „Am adunat bani de la colegi şi i-am luat câteva alimente. Pâine, salam, conserve, ce am putut atunci”, spune plt. maj. Tudorel Telentin, unul dintre cei patru eroi.

Pentru eroismul lor, cei patru jandarmi de la Podu Turcului au primit o scrisoare de felicitare de la ministrul administraţiei şi internelor. Atât. Ce nu s-a spus însă este că aceşti oameni plătesc reparaţia maşinii pe care au împrumutat-o pentru a-l salva pe bătrân. „A trebuit să achităm contravaloarea reparaţiei, în sumă de aproximativ 3500 Ron. Nu ne pare rău. Banii îi putem face. Ne bucurăm că am putut ajuta persoana respectivă”, spune jandarmul Tudorel Telentin.

Cine sunt aceşti oameni cu adevărat, cum arată viaţa lor în condiţiile în care sunt obligaţi să se descurce cum pot, de ce autorităţile noastre nu pot face mai mult pentru ei, de ce nu putem avea şi noi un cult pentru eroi, aşa cum au americanii, sunt tot atâtea întrebări pe care le vom regăsi în ediţia de duminică, ora 18.30, a emisiunii „Din|interior”, de l Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri