Tragedia din Retezat | Adevărurile nerostite

Data actualizării: Data publicării:
alpinist

Era un copil maturizat prea devreme”. „În toată această poveste de succes a unui copil, era vorba prea mult de ambiţia tatălui ei”. Sunt mărturii care tot apar după tragedia din Retezat. Iar alţi alpinişti i-ar fi spus lui Ovidiu Popescu, de-a lungul timpului, că e prea mult ce vrea şi ce aşteaptă de la fetele lui.

Marius Gane, vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă: Cercetăm în ce condiții s-a întâmplat accidentul. În cazul lui Ovidiu Popescu a fost o excursie comercială. E postat pe site ca o excursie pentru eventuali clienţi. Responsabilitățile sunt la ghizi, cei care conduc grupul. Nu ştiu dacă şi celălalt tată era conducător sau nu. Ovidiu era. Duc şi oameni contra cost. Ei patru erau prieteni: adică doi plus copiii. Ceilalţi trei nu ştiu dacă au plătit sau au fost tot prieteni.

Moderator: Ovidiu Popescu este un alpinist bine pregătit?

Marius Gane: Eu îl văd mai bine pregătit în organizarea de expediţii și excursii. Are zeci făcute cu Coco - fata cea mare și alţi clienţi sau prieteni. Încă câteva cu Geta. Mai degrabă îl văd experimentat în organizarea de expediţii.

Probabil că era experimentat, dar tatăl Getei Dor Popescu nu era şi calificat legal, subliniază Societatea Ghizilor:„Conform legislaţiei româneşti în vigoare, doar persoanele calificate şi recunoscute de către stat ca ghizi montani au voie să conducă grupuri pe munte. Este liderul grupului prins în avalanşă calificat ca ghid montan, cu competenţe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificaţi, realizată şi administrată de către Ministerul Turismului".

Moderator: Dor Geta Popescu era un copil obligat să facă performanță?

Marius Gane: Și da, și nu. Ea făcea și din plăcere, dar, în mod clar, era obligată de tatăl ei la un program și la un anumit stil de viaţă sportiv.

Moderator: E un lucru bun că există copii care fac alpinism?

Marius Gane: Părerea mea personală, nu a federației, este că nu e bine. Eu, în conducerea federaţiei, am avut dispute cu Ovidiu şi colegii mei pe tema asta. Nu prea am fost de acord cu stilul ăsta de expediţii pentru copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri