La un pas de un nou „Colectiv”| Clubul Bamboo s-a făcut scrum. Legislația care șchioapătă

Data actualizării: Data publicării:
bamboo incendiu - isu
Foto: ISU București

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la clubul Bamboo din Capitală, informează Digi24. Pompierii au activat Planul roșu de intervenție. Din fericire, evenimentul nu s-a transformat într-o tragedie, din punct de vedere al victimelor, însă publicul larg - având încă în memorie nenorocirea de la „Colectiv” - a aflat ceva cutremurător: în România, un club poate organiza evenimente - „pe proprie răspundere” - , chiar dacă nu are autorizație de funcționare!

170121_BAMBOO_INCENDIU_32_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un incendiu puternic s-a produs sâmbătă dimineață în clubul Bamboo, în jurul orei 3:30. Aproape 40 de oameni - unii cetățeni străini - au fost răniţi şi au fost consultați la mai multe spitale din Capitală. Acum mai sunt internaţi cinci, din care doi sunt la Terapie Intensivă.

Secretarul de stat Raed Arafat care spune că nu exclude posibilitate ca sub dărămături să fi rămas oameni.

Clubul s-a prăbuşit după incendiu, flăcările au fost stinse, dar mai sunt focare care ard mocnit și căutarile nu pot fi făcute temeinic acum.

Informații importante vin de la reprezentanţii Primăriei sectorului 2, care spun că localul NU avea autorizaţie de funcţionare! Un martor ocular a spus ca în club s-a fumat pe ascuns toată noaptea. Iar locatarii blocurilor de vizavi spun că accesul inițial al pompierilor a fost îngreunat de faptul că era blocată strada de taxiuri și mașini.

Citiți și: Noapte de coșmar pentru vecinii clubului Bamboo

bamboo incendiu - isu
Foto: ISU București

ACTUALIZARE. Ministerul de Interne a anunțat mai multe controale în clădirile „care desfăşoară activităţi cu public numeros”, începând chiar de astăzi, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Până acum, 20 de persoane au fost audiate la Poliția Capitalei, în legătură cu incendiul din Bamboo. La audieri a fost chemat și administratorul clublului.

ACTUALIZARE. Ministerul de Interne anunță că 44 de persoane, între care mai mulți cetățeni străini, s-au prezentat la spital. Dintre acestea, mai sunt internate cinci.

„Urmare incendiului produs la Clubul Bamboo au fost transportate / au ajuns individual la spital, un numar de 44 persoane, astfel:

- 24 la Spitalul de Urgență București;

- 6 la Spitalul Universitar de Urgență București;

- 5 la Spitalul Clinic de Urgență Pantelimon;

- 3 la Spitalul Clinic de Urgență Colentina;

- 6 la Spitalul de Urgență Elias.

Dintre acestea au rămas internate cinci persoane, din care patru la Spitalul de Urgență București (2 la Terapie Intensivă și 2 la Ortopedie) și una la Spitalul de Urgență Pantelimon (Chirurgie).

Din punct de vedere al cetățeniei, situația se prezintă astfel:

- 27 cetățeni români;

- 15 cetateni israelieni;

- un cetățean italian;

- un cetățean bulgar.

Ora colectarii datelor este 13:19”.

Citiți și:  100 de apeluri, în căutarea persoanelor din Bamboo

ACTUALIZARE. Dacă un club nu deţine o autorizaţie de funcţionare de la sectorul pe raza căruia se află, el trebuie închis, a scris, sâmbătă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook. Detalii, aici.

ACTUALIZARE. Sunt nouă ore de la izbucnirea incendiului și 16 echipaje de pompieri încă acționează la fața locului, pentru că mai sunt focare de incendiu. În plus, există un risc iminent de prăbușire. 

bamboo isu
Foto: Facebook ISU București

ACTUALIZARE.  41 de persoane aflate în clubul Bamboo au ajuns la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din Bucureşti, iar zece dintre acestea sunt internate, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a făcut apel la cei care se aflau în club ca în cazul în care au dureri de cap, vertij sau orice alte simptome să meargă de urgenţă la spital sau să sune la Ambulanţă.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, care a mers la spital să discute cu persoanele rănite în incendiul din clubul Bamboo, a declarat jurnaliştilor că majoritatea răniţilor sunt intoxicaţi cu fum.

„Am înţeles că majoritatea persoanelor au stat în club, o parte au fost pe terasă unde se putea şi fuma, sunt mai multe informaţii. Sunt acolo colegii de la Poliţie şi fac verificările de rigoare pentru a stabili adevărul. O parte din ei s-au panicat şi au sărit de la balcon, de aceea doi sunt internaţi la Ortopedie”, a spus Carmen Dan, citată de News.ro.

ACTUALIZARE.  Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, confirmă la Digi24: „Nu am eliberat autorizația de funcționare pentru Bamboo. Dosarul nu era complet”. Detalii, aici.

ACTUALIZARE.  Klaus Iohannis, mesaj după incendiul din Bamboo: Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate! Detalii, aici.

ACTUALIZARE.  VIDEO. Momentele de început ale incendiului arată că focul a izbucnit undeva în spate.

ACTUALIZARE. Ministrul de interne, Carmen Dan, spune la Digi24 că Bamboo putea obține autorizaţia de funcţionare până la 30 iunie 2017. Detalii, aici.

ACTUALIZARE. Clubul Bamboo nu avea toate actele în regulă pentru autorizație de funcționare, a declarat la Digi24 viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu. „Cred că a funcționat și cu bunăvoința fostelor autorități”, a spus oficialul.

„Nu ştiu ce autorizaţie avea, ştiu ce autorizaţii nu avea. Nu avea autorizaţie de funcţionare şi nu avea autorizaţia de construire recepţionată, ăsta era şi unul dintre motivele pentru care nu o avea pe cea de funcţionare”, a declarat Dan Cristian Popescu. 

El a mai spus că clubul Bamboo a fost amendat anul trecut pe acest motiv și urma să fie amendat din nou, pe aceleași motiv, următoarea etapă fiind suspendarea activității.  „Problema e că suspendarea este scriptică. Primăria nu are competenţă să continue demersurile. Atunci când activitatea e suspendată, ANAF-ul trebuie să vină să confişte încasările în perioada în care activitatea e suspendată”, a precizat viceprimarul.

„Avea un plan de acțiune la incendiu avizat la ISU. Aveau documentația depusă la noi pentru autorizație de funcționare, dar incompletă. Se prevalează de astfel de lucruri. Depun dosarul şi mai trag de timp. În luna ianuarie ar fi fost amendaţi. Nu s-a ajuns la ei cu cei de la control”, a explicat viceprimarul.

ACTUALIZARE. Administratorul Clubului va fi chemat pentru audieri la Secția 7 de poliție, potrivit Digi24. Există informații potrivit cărora i s-ar fi făcut rău și ar fi fost transportat la spital.

Citiți și:  Incendiul din Bamboo. 20 de persoane audiate la poliție

ACTUALIZARE. 38 de persoane au fost aduse inițial la spitalele din București. 21 dintre acestea au fost transportate de ambulanțe, 17 au venit cu mijloace proprii, a precizat Raed Arafat.

ACTUALIZARE. Persoana care era în stare gravă și era intubată din cauza intoxicației cu fum are o evoluție bună și acum este conștientă, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

31 de persoane au fost spitalizate inițial, dar ulterior au plecat acasă, astfel încât la ora 7:30 mai erau internate doar opt. Dintre acestea, una este în stare gravă. 

Trei răniți sunt internați la spitalul Floreasca, patru la Pantelimon, un rănit la Colentina, iar un altul la Elias.

ACTUALIZARE. A fost deschis un dosar penal la Tribunalul București. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorilor li s-au alăturat și polițiști de la Serviciul Omoruri. Pentru moment, este investigată infracțiunea de „distrugere”. La fața locului sunt criminaliști care fac fotografii și prelevează probe.

Comunicat

„Ca urmare a incendiului produs în noaptea de 20/21 ianuarie la Clubul Bamboo din sectorul 2, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează urmărirea penală într-un dosar penal privind infracţiunea de distrugere din culpă (având ca urmare vătămarea mai multor persoane).

Cercetările sunt efectuate de doi procurori criminalişti din cadrul Secţiei de urmărire penală şi de ofiţeri din cadrul Serviciului Omoruri.

În cauză, a fost asigurat perimetrul de interes şi a fost iniţiată cercetarea la faţa locului. Continuarea acestei activităţi este influenţată de faptul că incendiul nu a fost stins în totalitate până în prezent, precum şi de faptul că pericolul de prăbuşire a structurii nu a fost înlăturat.

De asemenea, sunt solicitate de la instituţiile abilitate relaţii privind societatea comercială care deţine clubul în cauză (autorizaţii de funcţionare, avize, rapoarte de control).

La momentul actual, se efectuează audieri în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs incendiul şi este verificată starea persoanelor internate în urma incidentului”.

Avocaţii clubului spun că există toate documentele necesare funcţionării clubului, în condiţiile în care clubul a fost renovat anul trecut.

bamboo

ACTUALIZARE. Linie telefonică specială pentru situația victimelor - 021.206.40.50

ACTUALIZARE. Pompierii spun că în interior au fost găsite materiale inflamabile, ceea ce explică violența incendiului.

ACTUALIZARE. Ionuț Andreescu, locatar din apropierea clubului Bamboo, a povestit la Digi24 că alarma de incendiu s-a declanșat cu puțin înainte de ora 4:00. A observat ca peretele blocului vecin era roșu, a ieșit pe balcon și a început să filmeze. La un moment dat, flăcările ajungeau până la nivelul etajelor 4-5. „Norocul nostru, al locatarilor, a fost că n-a bătut vântul dinspre lac spre bloc, ca de obicei”, a povestit Ionuț Andreescu.

El s-a plâns că taxiurile care staționează în preajma clubului s-ar putea să fi îngreunat accesul mașinilor pompierilor, care au ajuns în 10-15 minute. „Știu sigur că nici măcar noi, locatarii, n-aveam acces cu mașinile mici, darminte camioanele sau mașinile de intervenție!”, a spus Ionuț Andreescu. 

„Am văzut că pompierii au căutat surse alternative pentru apă și noi le-am pus la dispoziție doi hidranți și complexul vecin de lângă noi”, a adăugat Ionuț Andreescu. 

Citiți și: Martor: Lumea se călca în picioare să iasă. Unii au sărit de la etaj pe pământ, alții au sărit în lac

Incendiul din Bamboo. Martor: Focul a pornit de la tavan

Martor ocular: În Bamboo erau în jur de 1.000 de persoane

ACTUALIZARE. Pompierii mai acționează la stingerea unor focare, dar incendiul este sub control, a anunțat Raed Arafat. Clădirea este total prăbușită, nu putem exclude existența unor victime până când nu vom verifica ruinele, e posibil ca asta să dureze până mâine. Colegii pompieri vor rămâne aici, rămân și echipaje medicale restrânse.

ACTUALIZARE. La Spitalul Pantelimon au rămas internați doi cetățeni români și doi cetățeni israelieni.

ACTUALIZARE, ORA 6:18 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, spune că 20 de persoane sunt transportate către unități spitalicești, dar în jur de 20 de persoane s-au prezentat la spital cu propriile mijloace. O singură persoană este grav rănită, a suferi arsuri pe căile respiratorii, este intubată, la Floreasca.

Multe victime care s-au prezentat singure la spital au fost consultate și au plecat acasă. Astfel, la Floreasca, de pildă, din 16 persoane care s-au prezentat au rămas internate trei.

La Spitalul de Arși nu sunt persoane internate, nu au fost victime cu arsuri.

Există posibilitatea să existe în club persoane care să nu se fi putut autoevacua.

S-au făcut verificări în spate, în zona lacului, nu au fost găsite victime.

incendiu bamboo2 - isu
Foto: Facebook ISU București

Clădirea clubului a fost distrusă în totalitate, nu se mai poate recupera nimic.

ACTUALIZARE. Potrivit reporterului Digi24 aflat la fața locului, Maria Moiș, focul încă nu a fost stins, arde mocnit și este mult fum. Mulți dintre cei care aveau mașini parcate în apropiere de Bamboo vin să și le mute, pe măsură ce află de incendiu, de teamă să nu se extindă.

ACTUALIZARE. „Am ieșit printre primii și mirosea a instalații electrice încinse. De câteva minute nu mai funcționa aerul condiționat. Nu a luat foc de la țigări”, scris pe Facebook o utilizatoare a rețelei sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE, ora 6:00 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, la Digi24: „În acest moment acționăm de pe laterale, focul este generalizat, flăcările sunt foarte mari. Ne concentrăm în acest moment pe stingerea și salvarea persoanelor. Nu știm câte persoane se aflau în interior. La sosirea primului echipaj, se începuse evacuarea. Nu excludem posibilitatea să mai fi rămas persoane înăuntru. Am constituit echipe de căutare-salvare.

Vizavi de club sunt blocuri de locuințe, acestea nu sunt în pericol nici din cauza flăcărilor, nici din cauza fumului. Lângă club există însă un altul, iar aici există posibilitatea de extinderea.

Planul roșu a fost declanșat la ora 4:00”.

ACTUALIZARE. Un martor ocular spune că s-a fumat în club, „s-a fumat palmat”, deși ospătarii atrăgeau atenția clienților să n-o mai facă.

ACTUALIZARE. Potrivit unui martor ocular, focul ar fi izbucnit dintr-odată și ar fi cuprins tot clubul. Nu s-a auzit nicio explozie în prealabil, dar, spune martorul, este exclus să fi pornit de la o țigară. Se pare că totul ar fi pornit de la scena unde se aflau dansatoarele.

ACTUALIZARE. Sunt 22 de răniți, informează Digi24. Unele dintre persoane au mers cu mașinile proprii la spitale.

ACTUALIZARE. Potrivit Agerpres, există cel puțin o victima intubată, în stare gravă.

Agenția citează surse medicale potrivit cărora alte persoane au fost transportate de la locul incendiului cu ambulanțele și la spitalul de urgență Universitar Colentina, unele dintre acestea suferind atacuri de panică.

ACTUALIZARE. Două dintre victime au fost duse la Spitalul Pantelimon, zece la Floreasca. Dintre ele, trei sau patru suferă de hipotermie, iar restul sunt intoxicați cu fum, potrivit Digi24.

ACTUALIZARE. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă dimineața pentru Agerpres că până la acest moment nu are informații despre eventuale decese. El a spus că niciuna din cele 12 persoane îngrijite de echipajele de intervenție nu se află în stare foarte gravă.

„Avem 12 persoane, în acest moment nimeni nu este în stare gravă. Sunt echipe suficiente deplasate la fața locului. Încă focul nu este stins. Avem echipe de căutare-salvare pe apă, pentru că avem informații că unii s-ar fi aruncat în apa rece. Avem echipe de la pompieri care caută acum", a spus șeful DSU.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Sănătății, Florian Bodog, se află la sediul MAI, la centrul de coordonare.

 


Sute de persoane au fost evacuate. Incendiul a suprins întreaga suprafață a clubului, iar în acest moment intervin pompierii. 

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al ISU București, la fața locului a fost constituit un punct de triaj al victimelor. Există posibilitatea să existe persoane surprinse în interior de flăcări.

Intervenția la fața locului este îngreunată de riscul iminent de prăbușire în totalitate a clădirii.

Clubul Bamboo din Capitală a ars în totalitate, iar clădirea este prăbușită în cea mai mare proporție, anunță, sâmbătă dimineață, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

La fața locului acționează, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, peste 20 de autospeciale de stingere, 27 echipaje SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, un Spital Mobil și Descarcerare Grea.

Pompierii din turele libere au fost chemați la serviciu pentru a interveni.

Clubul Bamboo a mai ars din temelii în anul 2005.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri