Video Iohannis cere noi recruți pentru Armată. Exerciţiu de mobilizare în Brăila şi Galaţi: rezerviştii au fost chemaţi la unităţile militare

Data actualizării: Data publicării:
recruti armata
Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației. Foto: Facebook/ Armata României

Președintele Klaus Iohannis cere noi recruți în Armată, în timp ce este în discuție un proiect de lege privind stagiul militar voluntar, care urmează să ajungă în Parlament pentru dezbateri în regim de urgență. Șeful statului a declarat miercuri că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.

„Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă.

Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate.

În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului „ROMÂNIA - NATO, 20 de ani”, desfăşurat la Palatul Cercului Militar Naţional.

Declarațiile au loc în contextul în care un act normativ aflat în dezbateri la Parlament privind stagiul militar se adresează femeilor şi bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care ar putea opta pentru pregătirea militară în cadrul MApN timp de 4 luni, urmând ca după terminarea stagiului să intre în rezerva militară.

Armata obligatorie în România nu este deocamdată în plan, a mai spus Klaus Iohannis.

La evenimentul „ROMÂNIA - NATO, 20 de ani”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale, mai participă: preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, personalităţi politice şi militare din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Sute de rezerviști din Galați și Brăila, mobilizați în exercițiu militar la Smârdan

Sute de rezervişti din Galaţi şi Brăila participă astăzi la un exercițiu militar în poligonul de luptă de la Smârdan, județul Galaţi. Sunt persoane care au făcut armata, unii în urmă chiar și cu 20 de ani, și pe care Ministerul Apărării Naționale îi cheamă la instrucție periodică.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Timp de 5 zile, rezerviștii cu domiciliul în Galați și Brăila sunt chemați în unități militare pentru a li se face controlul medical, psihologic, instructajul și să primească echipament și armament.

Chiar în acest moment, în poligonul Smârdan din județul Galați, unul dintre cele mai mari din țară, are loc o secvență de tragere cu armament de infanterie. Rezerviștii folosesc pistolul mitralieră și muniție reală și trag asupra unor obiective pentru a-și aminti ce au învățat în Armată.

Rezerviștii sunt persoane de până în 63 de ani care au executat serviciul militar sau care au activat în sistemul național de apărare a țării, dar pot fi chemați la instructaj și tineri incorporabili cu vârste între 20 și 35 de ani.

În Galați, un astfel de exercițiu nu s-a mai făcut din 2011, iar în județul Brăila din 2015.

Scopul acestor exerciții este de a-i familiariza pe rezerviști cu noua tehnică militară, care a intrat între timp în dotarea Armatei Române și, de asemenea, să-și reamintească cunoștințe din armată.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri