RA-APPS. În casa pentru care se plătește cea mai mare chirie au locuit Carol și regele Mihai

Data publicării:
19012013 20chirii-44633

Cea mai mare chirie este plătită de firma imobiliară Magnus Imobiliar Consult: peste 67.000 de euro, pentru un spaţiu de 7.000 de metri pătraţi. Şi nu orice clădire.

Este vorba despre o fostă casă boierească, pe care în 1910 a cumpărat-o Casa Regală şi a transformat-o în Palatul Prinţului Moştenitor. Pentru o scurtă vreme, acolo au locuit Carol al II-lea şi Regele Mihai. Ulterior, imobilul a fost folosit de Ambasada Sovietică în România. Clădirea i-a fost atribuită agenţiei imobiliare în 1996. Iar aceasta a subînchiriat-o până de curând unei bănci olandeze, pentru 100.000 de euro pe lună - deci cu un adaos de 30.000 de euro lunar.

Dar nu este singura companie care plăteşte sume mari statului, drept chirie.

Compania Network Press Concept, pe vremuri numită Rodipet, achită la RA-APPS peste 9.000 de euro lunar, pentru un spaţiu de 3.000 de metri pătraţi. Iar firma de consultanţă Uzinsider plăteşte alte 8.000 de euro, pentru doar 700 de metri pătraţi. Dacă tragem linie şi adunăm, statul câştigă 85.000 de euro pe lună doar de la primii trei chiriaşi persoane fizice.

Lista publicată de guvern cuprinde şi imobile în care funcţionează organizaţii neguvernamentale patronate de politicieni sau soţii de politicieni. De exemplu, Fundaţia Creştin-Democrată a fostului ministru de Externe Teodor Baconschi ocupă un imobil al RA-APPS din cartierul Primăverii. Pentru 222 de metri pătraţi, fundaţia plăteşte aproape 900 de euro, în timp ce Fundaţia Renaşterea a Mihaelei Geoană are un sediu a cărui chirie lunară este de 955 de euro. Şi fundaţia „Zi de zi deschisă" condusă de fostul ministru al Tineretului Sorina Plăcintă functionează într-un imobil RA-APPS. Pentru 197 de metri pătraţi, chiria este puţin peste 800 de euro.

Nu este pentru prima dată când se încearcă vânzarea imobilelor de protocol. În urmă cu un an, pe masa Executivului condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat planul de restructurare a RA-APPS. Statul ar fi urmat să încaseze 200 de milioane de euro în urma licitaţiilor, însă acestea nu au mai avut loc.

În fiecare lună, în conturile RA-APPS intră 300.000 de euro din chiriile plătite de firme, fundaţii şi asociaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri