V.Ponta, la Digi24: Am prezentat pe riscul meu cele patru elemente esențiale din licențele de exploatare cu RMGC

Data publicării:
VICTOR PONTA-resize Mediafax Foto-Octav Ganea

Premierul Victor Ponta a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că a mers la Roșia Montană pentru a-i scoate pe cei 33 de mineri care stăteau în mină de cinci zile „într-o stare foarte precară”.

Acei oameni au spus că nu vor ieși din mină până când cineva important din București nu vine să vorbească cu ei. Am venit, am coborât în mină, am stat de vorbă cu ei, le-am dat asigurări că membrii comisiei speciale din Parlament vor veni să stea de vorbă cu ei și mă bucur foarte mult că i-am convins să iasă la suprafață”, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat că membrii comisiei speciale vor merge la Roșia Montană imediat după ce se va crea comisia.

Marți sunt birouri reunite, se face comisia specială și sper ca până la sfârșitul săptămânii să-și înceapă lucrările și primul lucru trebuie să stea de vorbă și cu cei care protestează în piață, și cu cei cărora până la urmă le decidem viața, pentru că cei de la Roșia Montană... toate poveștile alea cu turismul, cu nu mai știu ce vite o să crească acolo... n-au cum. Deci, ori o să fie minerit, ori le spunem că trebuie să plece de acolo și să abandoneze zona”, a mai spus prim-ministrul.

Întrebat cum va vota omul politic Victor Ponta, el a răspuns că va vota să se facă comisia, să se asculte toate părțile și să se prezinte toate argumentele „pentru că foarte mulți dintre cei care sunt contra, ca și foarte mulți dintre cei care sunt pentru, de fapt știu foarte puțin sau nimic despre ce înseamnă acel proiect”.

Victor Ponta a indicat că organizarea unei comisii speciale este „soluția corectă”.

Nu poți să dai un vot pe un criteriu politic la ceva ce ține de un proiect foarte tehnic”, a precizat premierul.

În plus, el a afirmat că parlamentariilor li se va pune la dispoziție tot ce vor cere, inclusiv documente cu caracter confidențial. Totodată, premierul a afirmat că extinderea perimetrului de exploatare nu este trecută în licența de exploatare din 1999.

Deși sunt decizii de instanță care ne împiedică să desecretizăm licențele, eu am prezentat pe riscul meu cele patru elemente esențiale: faptul că e vorba de 20 de ani, faptul că era vorba de o redevență de 2% pe care, noi, prin legea actuală – de aceea avem nevoie de un proiect de lege – o ridicăm la 6%, faptul că litigiile între statul român și titularul licenței se judecă la Curtea de Arbitraj de la Viena și faptul că în lipsa unei alte hotărâri judecătorești, practic, licența rămâne secretizată conform legilor românești”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că trebuie ascultate ambele tabere, și pro, și contra, și că și-a luat angajamentul că membrii comisiei vor merge la Roșia Montană.

Victor Ponta: Aș merge și astă seară în Piața Universității, dacă aș ști exact care sunt până la urmă reprezentanții

Întrebat dacă intenționează să meargă în Piața Universității, premierul a declarat că ar merge, dacă ar ști cine sunt reprezentanții.

Aș merge și astă seară, dacă aș ști exact care sunt până la urmă reprezentanții. O să-l caut și pe domnul Cernea, și pe domnul Nicușor Dan, pe cei pe care-i cunosc și eu, pentru că nu-i cunosc foarte mult pe cei din piață. Sunt absolut dornic și dispus să stau de vorbă și cu ei în orice formulă, la Parlament, în piață, pentru că eu cred că trebuie să găsim o soluție care să nu excludă pe cineva sau care să nu condamne pe cineva”, a mai spus Victor Ponta.

În privința declarării zonei Roșia Montană parte a patrimoniului UNESCO, Victor Ponta a precizat că „deocamdată, pentru acele galerii romane este necesară o sumă destul de importantă de bani, de ordinul a 100 de milioane. Din acest motiv, ministrul Culturii, domnul Barbu, a văzut în acest proiect singura șansă avem vreodată acele galerii descoperite”.

Cu toate acestea, suma de 100 de milioane de euro „pentru un sit arheologic e un deziderat care va fi foarte greu de atins”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri