Video Experții anunță că românii pot merge pe litoralul Mării Negre fără să se teamă de holeră: „Nu au niciun motiv de îngrijorare”

Data publicării:
plaja din mamaia
Zi neagră pe litoralul românesc. FOTO: Profimedia Images

Românii nu au niciun motiv de îngrijorare. Pot merge pe litoralul Mării Negre fără să se teamă de holeră. Este anunțul făcut de experții de la Constanța, care au testat apa mării.

Specialiștii vor continua să ia probe din mare, zilnic, timp de două săptămâni, pentru că nu exclud ca poluarea produsă după distrugerea barajului de pe Nipru să traverseze Marea Neagră.

Neliniștea printre românii care intenționau să meargă la mare, fie pe litoralul românesc, fie pe cel bulgăresc sau turcesc, a pornit de la avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii atenționau că există risc de holeră după distrugerea barajului Nova Kahovka de pe râul Nipru. La aproape două săptămâni distanță, temerile experților s-au diminuat.

Înainte să fie aruncat în aer, în barajul de lângă Herson se aflau 18 milioane de litri de apă. Apa a început să curgă pe Nipru spre Marea Neagră. A luat cu ea tot ce se afla în cale: gunoaie, lemne dar și cadavre. Toate astea au ajuns în mare, unde s-a lovit de peste 500.000 de kilometri cubi de apă. La un calcul simplu apa care vine dinspre baraj se diluează puternic atunci când ajunge în mare.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: „Din fericire, coasta românească este sub protecția Dunării și a conjucturii dinamicii biologice din jur. Orice imagine din satelit privim vom observa că masele de apă cu încărcare sedimentară ale Dunării sunt vizibile până la 100 de kilometri în larg. Asta înseamnă că efectul lor inerțial ar împinge inclusiv masa de apă care ar veni de pe Nipru.”

Chiar și în cazul în care apa se contaminează, medicii infecționiști spun că riscul pentru oameni este mic.

Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical Institutul „Matei Balș”: „Chiar dacă e o apă contaminată și înghiți, nu înseamnă că faci boala. Poți să te infectezi. În cantitate mică, acea bacterie nu face rău. Cele mai multe situații vor însemna forme asimptomatice foarte ușoare. Cei 10% care ajung la complicații sunt persoane în vârstă ori copii mici, care se pot deshidrata ușor, dacă nu se intervine la timp. Riscul de avea holeră în România este foarte mic. Și biologii români vin cu asigurări că holera nu se transmite prin apă, datorită salinității din Marea Neagră.”

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri