ÎPS Teodosie, despre agheasmă: O persoană care fumează nu poate bea, „e mai rău ca un păgân”. Ce zice de relaţiile trupești dintre soţi

Data actualizării: Data publicării:
teodosie la slujba de boboteaza
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an. Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: „Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”. El a vorbit şi despre apa sfinţită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie”, dar nici fumătorii, dar şi despre faptul că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

Întrebat, cu două zile înainte de Bobotează, într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este bine ca un credincios să citească acasă Moliftele Sfântului Vasile, ÎPS Teodosie a răspuns: „Doamne fereşte! Au citit unii şi au înnebunit!”. 

Moliftele Sfântului Vasile sunt cunoscute, în rânduiala bisericească, drept rugăciuni de exorcizare care ajută „celor demonizaţi, biruiţi de diavol”. Rugăciunile sunt blesteme adresate diavolului care bântuie un suflet, în mod vizibil chinuit.

Preotul a făcut referire şi la rânduieli legate de sărbătoarea Bobotezei, care trebuie respectate. 

Astfel, el a spus că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasma sfinţită de Bobotează, dar o pot lua şi aduce acasă. De asemenea, nici fumătorii nu trebuie să bea din aceasta.

Despre o persoană care fumează, el spune că aceasta nu poate lua agheasmă „nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân” .

Teodosie a vorbit şi despre prietenia dintre o fată şi un băiat care este fumător: „Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat”.

Prelatul mai spune că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte creştinii care ascund unele păcate la spovedanie, Teodosie spune că „nu li se iartă, dacă e vorba să se împărtăşească se osândesc foarte mult”.

El a fost întrebat şi dacă se face parastas în lăcaşurile de cult dacă Sfântul Ioan este duminica. „Nu se fac parastase când Sfântul Ioan este duminica pentru că se cinsteşte învierea Domnului”, a răspuns Teodosie.

În ceea ce priveşte anafura, el spune că aceasta nu se aruncă, ci, „dacă a mucegăit, o ardem”. Cât despre vinul folosit pentru împărtăşanie, Teodosie afirmă: Nu se foloseşte la sfânta împărtăşanie vin din comerţ”.

Întrebat dacă omul poate afla fericirea pe pământ, el a răspuns: „O iluzie, poate, da. Fericirea nu. Nu există fericire pe pământ”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri