Facultatea de Drept din Timişoara condamnă adoptarea OUG privind modificarea codurilor

Data actualizării: Data publicării:
facultate

Consiliul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a adoptat, în urma unei şedinţe care a avut loc miercuri, o declaraţie în care condamnă decizia Guvernului României de a modifica legile privind justiţia.

facultate

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri seară, al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Drept condamnă cu fermitate adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

”Guvernul României a ales să utilizeze în interes individual şi de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, în considerarea interesului general. În calitate de responsabili cu educaţia juridică a tinerilor noştri, dezavuăm categoric deturnarea acestor prerogative. În calitate de apărători ai tradiţiilor constituţionale sănătoase ale României, reamintim că Dreptul nu înseamnă manevrarea normelor de procedură legislativă împotriva scopului lor. Dimpotrivă, în democraţiile liberale, la ale căror valori este ataşată şi România, Dreptul înseamnă, în primul rând, statul de drept, respectiv supremaţia legii”, se arată în declaraţia adoptată de Facultatea de Drept, citată de News.ro.

Reprezentanţii acestei facultăţi din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara spun că prin acest act normativ, cei care au ajuns la guvernare au decis să se situeze deasupra Dreptului.

”Cei care au primit un mandat popular pentru guvernare au decis ca, printr-un act normativ, să se situeze deasupra Dreptului. Contrapunând Dreptului un act normativ, acţiunea lor loveşte însăşi fundamentul sistemului juridic românesc, Constituţia României. Procedând astfel, membrii Guvernului României au abdicat de la funcţia care le-a fost încredinţată, pierzând legitimitatea de a se mai ocupa de gestionarea treburilor publice ale naţiunii”, se mai arată în document.

Totodată, în final, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a invitat membrii comunităţilor academice ale celorlalte facultăţi de drept din România să se alăture acestui demers.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri