O femeie a câștigat în instanță dreptul să primească gratuit tratamentul de 5.000 de euro lunar de care avea nevoie

Data actualizării: Data publicării:
medicamente
O femeie a câștigat în instanță dreptul să primească gratuit tratamentul de 5.000 de euro lunar de care avea nevoie. FOTO: Profimedia Images

O femeie diagnosticată cu un tip de cancer foarte agresiv și-a câștigat dreptul la tratament, în instanță. Ea a dat în judecată Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor din cauză că medicamentul care îi fusese recomandat și care costa lunar 5.000 de euro, nu era pe lista compensatelor. Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia i-au dat dreptate. 

Femeia fusese diagnosticată cu adenocarcinom gastric.

Medicul care o tratează a stabilit începerea tratamentului cu chimioterapie, dar apoi i-a recomandat tratamentul cu NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO). Pentru această afecțiune, medicamentul nu era inclus pe lista medicamentelor compensate, scrie alba24.ro.

În aceste condiții, ea a dat în judecată Ministerul Sănătății și a cerut să i se asigure, pe bază de prescripție medicală, compensarea 100% a acestui medicament.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia i-au admis cererea în 30 octombrie și au obligat statul să îi compenseze în totalitate rețeta prescrisă de medic.

"La recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei", se arată în motivarea magistraților din Alba Iulia, potrivit sursei citate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri