Traian Băsescu, suspectat că a colaborat cu Securitatea. Justiția, așteptată să ia o decizie

Data publicării:
basescu profil fb

Traian Băsescu ar putea fi declarat colaborator al fostei Securităţi. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis să sesizeze Curtea de Apel Bucureşti, a cărei instanţă trebuie să ia o decizie. Cercetătorii ar fi descoperit mai multe note informative scrise de fostul preşedinte pe parcursul a aproape 20 de ani, au declarat, pentru Digi24, surse apropiate instituţiei.

După şedinţa de joi, Colegiul CNSAS a emis un comunicat de presă în care anunţă că va solicita instanței de contencios emiterea unei hotărâri pentru constatarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul unui parlamentar, iar informaţiile Digi24 arată că este vorba despre Traian Băsescu. În acest moment, CNSAS nu poate da oficial mai multe date în contextul în care sesizarea ajunge în instanţă, cel mai devreme, săptămâna viitoare, moment în care dosarul va deveni public. 

Decizia este însă surprinzătoare, în contextul în care până acum Colegiul CNSAS a aprobat în patru rânduri emiterea unor adeverinţe de NEcolaborare cu fosta Securitate pe numele fostului şef al statului. Noua verificare, a cincea, a fost făcută în contextul în care Traian Băsescu este pe lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare, iar verificarea fiecărui candidat este obligatorie, conform legii.

Sursele Digi24 au explicat că noile documente care au stat la baza răsturnării deciziei Colegiului CNSAS ar fi fost, de fapt, note informative olografe găsite de cercetătorii CNSAS în dosarele persoanelor care ar fi fost raportate la Securitate de Traian Băsescu. Acest lucru nu este însă surprinzător, au explicat specialiștii consultați de Digi24,  în condițiile în care arhiva CNSAS este foarte mare, iar personalul nu este deloc numeros. 

Astfel, actele care stau la baza noii decizii a Colegiului ar fi fost în arhiva instituţiei încă din anul 2006, dar nu au fost descoperite până în prezent. Cercetătorii nu au găsit însă o decizie de racolare sau un angajament de colaborare semnat de Traian Băsescu.

Datele strânse până acum arată că cel puțin o notă care ar fi fost dată de Traian Băsescu în prima jumătate a anilor '70 ar fi fost semnată cu numele conspirativ „Petrov” . De asemenea, în dosar se găsesc și o serie de documente din perioada 1988 - 1989 două perioade semnate „Traian B.”, dar și sub alte forme. 
Conform legii, CNSAS poate solicita instantei de judecată emiterea unei decizii de colaborare cu fosta Securitate pentru acele persoane care au furnizat informaţii legate de atitudini potrivnice regimului comunist, dar şi care au dus la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri