Le Monde: Fără să vrea, Emmanuel Macron i-a dezvăluit lui Putin un secret știut de toată lumea: Occidentul are deja trupe în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Conférence de presse du président Emmanuel Macron et du président Vladimir Poutine ŕ l'issue de leur entretien de 5 heures au Kremlin ŕ Moscou
Emmanuel Macron și Vladimir Putin la Kremlin, imagine de arhivă din februarie 2022. Foto: Profimedia Images

Prin declarația făcută despre posibilitatea trimiterii de militari occidentali în Uraina, președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit, fără să vrea, că în Ucraina sunt deja prezenți „membri ai diverselor servicii occidentale”, informează publicația franceză Le Monde.

Astfel, încă de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, mai mulți „actori statali” asociați serviciilor de informații occidentale - unii dintre ei militari activi - sunt implicați în conflict. Fie că vorbim despre persoane aflate sub acoperire diplomatică, „consilieri” atașați conducerii armatei ucrainene sau militari din trupe speciale „de toate felurile”, toți aceștia au jucat „un rol esențial” în acest conflict.

„Acțiunile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și prin urmare în afara regulilor războiului”, a declarat pentru Le Monde Vincent Crouzet, fost membru al serviciilor franceze de informațiii externe DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure).

Astfel, controversa provocată de declarațiile lui Macron ține de un „secret al lui Polichinelle”, pe care îl știe, de fapt, toată lumea.

„Toate statele aliate au o prezență în Ucraina. Nu e vorba despre unități combatante, ci de reprezentanți ai serviciilor de informații, de pildă”, a spus pentru Le Monde o sursă diplomatică ucraineană.

„Vorbim despre livrări de armament (occidentale n.r.), deci e nevoie de prezența fizică a unor persoane care să ne ofere informații despre cum să folosim aceste echipamente”, a mai spus sursa ucraineană, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Ucraina e un câmp de testare pentru noi tipuri de armament. Aici testrăm drone. Aceste tipuri de acțiuni necesită prezența unor profesioniști pe teren”.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui „exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, „nu există un consens” pentru această ipoteză.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei. Criticat din toate părţile, inclusiv pe plan intern, Emmanuel Macron a insistat joi că fiecare cuvânt al său despre Ucraina a fost „cântărit” şi „măsurat”, chiar dacă şi-a atras o replică dură inclusiv din partea lui Vladimir Putin.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri