Patriarhia salută dosarul deschis de DNA împotriva lui Teodosie: Sancționarea și combaterea corupției este o datorie morală

Data actualizării: Data publicării:
IPS TEODOSIE
Teodosie la slujba de Bobotează. FOTO: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală față de Arhiepiscopul Teodosie pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat că atât autoritățile judiciare, dar și cele bisericești sunt "firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală". Acesta a mai spus că sancționarea și combaterea corupției, pe care a catalogat-o drept un "flagel societal", este, înainte de toate, o datorie morală, a cărei "împlinire onorează".

"Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale", a declarat Bănescu pentru Digi24.

În același dosar este urmărit penal și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, "suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte".

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică "înțelegerea" respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri