Video Poliția avertizează că au apărut noi metode de înselăciune pe internet. Mii de persoane au fost păcălite deja

Data actualizării: Data publicării:
Hacker cu gluga care lucrează la computer.
Foto: GettyImages

Avertisment din partea Poliției Române, în legătură noi metode de înșelăciune pe internet. Spre exemplu, infractorii cibernetici se folosesc de imaginile și numele unor persoane publice sau celebrități, atât de la noi din țară, cât și din afară, în încercarea de a-i atrage pe oameni să facă investiții. Într-un alt caz de înșelăciune, 33 de mii de oameni au fost înșelați de un grup de infractori de la nivel internațional, printre care, și doi români.

Hackerii încearcă să îi facă pe oameni să investească bani în produse sau în fonduri de investiții false. Modul de operare variază, însă, de obicei începe cu promovarea unor investiții care au în centrul atenției o celebritate. Astfel, infractorii se folosesc de imaginile unor sportivi români cunoscuți, precum Simona Halep sau Ion Țiriac. Mai mult, hackerii profită și de notorietatea unor personalități internaționale, de miliardari precum Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg. În acest mod, infractorii cibernetici îi contactează pe oameni prin intermediul site-urilor false, anunțuri online, mesaje pe rețelele sociale sau emailuri spam.

Printre mesajele trimise de ei se numără investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede sau alte tipuri de investiții legate de celebritatea respectivă, Astfel, le sunt promise oferte de îmbogățire rapidă, iar infractorii le determină pe victime să alimenteze conturile lor prin transfer bancar sau transfer făcut direct cu criptomonede.

O altă anchetă de amploare a polițiștilor vizează o grupare care ar fi înșelat 33 de mii de oameni, prejudiciul ridicându-se la 89 de milioane de euro. Victimele ar fi fost convinse să investească sume între 200 și 250 de euro, pe diferite platforme online. În rețea erau implicați și doi români, care ar fi deschis mai multe call centere la noi în țară. În acestea ar fi lucrat persoane din Nigeria, Ucraina, Liban, Israel, Angola, Cuba și Alergia. Persoanele înșelate erau contactate de presupușii consilieri financiari și li se promiteau profituri mari. Însă, în realitate nu era făcută nicio investiție, iar banii erau introduși într-un circuit legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri