Exclusiv Ce mai fac “foștii”. Mona Muscă a dispărut complet din viața publică. „E o decizie definitivă și nu revin asupra ei”

Cristian Șuțu Data publicării:
MonaMusca
Mona Muscă, îîn perioada în care era unul dintre cei mai populari politicieni români

Digi24.ro continuă serialul despre foștii demnitari ai României, acum ieșiți din viața politică, cu Mona Muscă, fost parlamentar și ministru al Culturii din partea PNL. Ea a fost unul dintre primii politicieni deconspirați pentru că ar fi semnat angajamente de colaborare cu Securitatea. Acesta a fost de altfel motivul pentru care Mona Muscă a decis să dispară din spațiul public. 

Se împlinesc zilele acestea 15 ani de când conducerea PNL a decis retragerea sprijinului politic pentru Mona Muscă, după ce aceasta a fost deconspirată ca fiind colaboratoare a Securității. Deși fostul deputat PNL a încercat să explice că era doar o foarte tânără studentă atunci când semna un angajament de colaborare cu Securitatea, sub numele conspirativ Dana, verdictul autorităților a fost fără echivoc: Mona Muscă a fost informatoare a Securității ca poliție politică. Din acel moment, Mona Muscă a demisionat din Parlament și a dispărut definitiv din viața publică. 

M-am retras din viața politică, dar și din viața publică. Este o decizie definitivă și nu revin asupra ei”, a declarat Mona Muscă pentru Digi24.ro. Am întrebat-o ce mai face, cu ce se ocupă zilele acestea, dar răspunsurile ei au fost foarte evazive. “Mulțumesc pentru interes. Ce să fac? Ca totul omul, mai cu bune, mai cu rele“. Unul dintre foarte puținele lucruri pe care a dorit să le spună Mona Muscă a fost că s-a retras la țară. “Nu, nu m-am mutat din București, încă avem casa la București, dar locuim mai mult undeva în județul Harghita”.

Presa a consemnat în ultimii ani câteva apariții ale Monei Muscă la unele evenimente mai degrabă culturale. Spre exemplu, ea a fost văzută acum cinci ani la un eveniment de lansare a volumului „Dragă, mă duc la Charlie”, la Editura All. Cartea este o confesiune a jurnalistei Maryse Wolinski, soție a caricaturistului Georges Wolinski, ucis in atentatul de la „Charlie Hebdo”. 

Cine este Mona Muscă

În vârstă de 73 de ani, Mona Muscă a fost unul dintre cei mai iubiți politicieni din România. Înainte de apariția primelor informații referitoare la colaborarea ei cu Securitatea, sondajele de opinie dădeau în dreptul ei unele dintre cele mai mari cote de popularitate în rândul românilor. Absolventă a Facultății de Filologie, Mona Muscă a fost profesor de limba și literatura română, apoi cercetător la Institutul de Lingvistică. Din 1996 și până la demisia din 2007, Mona Muscă a fost deputat în Parlamentul României. Timp de o jumătate de an, în perioada 2004-2005, ea a deținut portofoliul Ministerului Culturii în Guvernul Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri