Haosul facturilor. Guvernul a publicat un proiect de OUG care modifică legea care a modificat OUG pentru prețurile la Energie

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 8 DEC 2022
Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență care elimină obligativitatea depunerii unei declarații pentru cei care au mai multe locuri de consum. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Guvernul a publicat, marți, în transparență decizională, un proiect de Ordonanță de Urgență care va intra în următoarea ședință de guvern și care elimină obligativitatea depunerii declarației pentru cei care au mai multe locuri de consum. Noua Ordonanță de Urgență modifică legea adoptată recent de Parlament, care modifica o altă Ordonanță de Urgență care stabilea plafonarea prețurilor în energie.

Măsura a fost anunțată de ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce PSD a cerut o discuție în Coaliție pentru eliminarea declarației. După ce OUG va fi adoptată, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care stau în chirie, dacă se încadrează în plafonul de 300 de kWh.

Declarațiile vor trebui depuse în continuare de familiile cu cel puțin trei copii, familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală pentru a beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul înregistrat.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a scris marți Virgil Popescu, pe Facebook.

Obligaţia de a depune o cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie a stârnit un val de nemulțumire în rândul populației, oamenii văzându-se nevoiți să stea la cozi pentru depunerea declarațiilor înainte de sfârșitul anului, când va intra în vigoare noua reglementare.

Ce trebuie să știe consumatorii

Potrivit ANRE, consumatorii clienți casnici nu trebuie să depună nicio declarație dacă nu se află într-una din următoarele situații:

  • cei care folosesc aparate medicale;
  • familiile cu minimum trei copii cu vârsta sub 18 ani;
  • şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

Aceste categorii vor avea un preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum, în baza unei declarații pe proprie răspundere care poate fi depusă și online.

După adoptarea Ordonanței de Urgență publicate în transparență marți, cei care au mai multe locuri de consum nu vor mai fi obligați să depună declarație.

Pentru ceilalți consumatori, plafoanele rămân neschimbate. Acestea sunt:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum mai mic de 100 de kWh;
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 de kWh și 255 de kWh
  • peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh, doar diferența se plătește la 1,3 lei/kWh;
  • 1,3 lei/kWh pentru un consum care depășește 300 de kWh.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri