Iohannis, despre candidatura la NATO: „România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor. E argumentul intrării mele în competiție”

Data publicării:
klaus iohannis
Klaus Iohannis a anunțat în luna martie că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că ţările din Flancul Estic al NATO sunt în prima linie aliată de descurajare, în faţa posturii agresive a Rusiei şi este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO. Şeful statului a arătat că intrarea sa în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO a fost făcută cu convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că „ţările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare şi apărare pentru menţinerea securităţii euroatlantice în faţa posturii agresive a Rusiei”.

„Este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc. România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO”, a mai spus președintele.

Iohannis a mai adăugat că „acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării lui în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO”.

„Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a anunțat în luna martie că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al NATO.

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Funcția este vizată și de premierul olandez, Mark Rutte, care este susținut de mai multe state membre, inclusiv de SUA, Marea Britanie și Franța.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri