Petre Daea, propus la Agricultură. L. Dragnea: A fost iertat pentru "crima" pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
petre daea crop agerpres

Petre Daea, propus pentru conducerea Ministerului Agriculturi, este membru al partidului de peste 15 de ani şi a mai condus ministerul în 2004, în guvernul condus de Adrian Năstase, fiind considerat un apropiat al acestuia. Petre Daea a fost iniţiator al legii privind pensiile speciale. „A fost <iertat> de partid pentru <acea crimă>”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

petre daea agerpres_4624000
FOTO Agerpres

"Dacă a făcut acea crimă, prin care a fost unul din iniţiatorii legii respective (legea pensiilor speciale - n.r.), a fost iertat de către partid. Este un om în care eu am foarte mare încredere din punct de vedere al ştiinţei agricole şi al implementării părţii domeniului agriculturii din programul de guvernare", a afirmat Liviu Dragnea, fiind întrebat despre cooptarea lui Petre Daea în Guvernul Grindeanu.

Inginer agronom de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Agronomiei din Timişoara, în 1973, iar în perioada 1982-1983 şi-a luat doctoratul în agronomie.

Petre Daea a fost în perioada 1973-1980 inginer stagiar, şef de fermă şi apoi inginer la CAP Siseşti din judeţul Mehedinţi.

Mai târziu, a devenit directorul Direcţiei Generale pentru Agricultura şi Industrie Alimentară (DGAIA) şi şeful adjunct al secţiei pentru probleme de agricultură la Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Între 1989-1996 a fost inginer la Staţiunea de Cercetare Producţie Pomicolă din Mehedinţi şi apoi a revenit la DGAIA ca director general din judeţul Mehedinţi, activând în această instituţie judeţeană până în 2002.

Din martie 2002 şi până în iulie 2004 a ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta este membru PSD din 2001.

Petre Daea a mai ocupat funcţia de ministru al Agriculturii, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, iulie-decembrie 2004, în Guvernul Adrian Năstase.

El a deţinut, în perioada martie 2002-iulie 2004, funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Declaraţie de avere: Două terenuri, trei clădiri

Petre Daea deţine două terenuri în comuna Siseşti: un teren de 2.891,5 mp moştenit din 1968 şi un alt teren, de 8.450 mp, în aceeaşi comună, pe care l-a dobândit prin reconstituirea dreptului de proprietate în perioada 1998-2005, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2016.

Pe lângă cele două terenuri Petre Daea mai deţine împreună cu fosta lui soţie, Elena Daea, trei clădiri: una în Drobeta Turnu Severin cu o suprafaţă de 63,69 mp pe care a cumpărat-o în 2001, iar alte două imobile în Siseşti. Cei doi s-au despărţit în iunie 2012.

Acesta deţine o maşină Renault Fluence, achiziţionată printr-un contract de leasing. Totodată, senatorul mai deţine bunuri în valoare de 4.850 de euro (tablouri, obiecte din sticlă de Murano sau altele).

Petre Daea mai are un cont de economii de 35.000 de lei, deschis în 2015 la BCR. Totodată, acesta are credite la bănci în valoare totală de 53.000 de lei. Iar pe lângă acestea se mai adaugă datorii făcute de actuala soţie, Camelia Luchian, de circa 50.000 de lei.

Daea este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Senatorul PSD a devenit controversat după ce a făcut o serie de declaraţii în 2007 în care a susţinut că organismele modificate genetic nu ar fi dăunătoare.

El spunea că organismele modificate genetic nu ar prezenta niciun pericol, argumentând că toate fiinţele sunt modificate genetic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri