Remus Pricopie, despre candidatura lui Iohannis la NATO: Întărește poziționarea geostrategică a României la granița de est a Alianței

Data publicării:
remus pricopie facebook
Foto: Remus Pricopie / Facebook

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, spune că demersul președintelui Klaus Iohannis de a candida la șefia NATO întărește poziționarea geostrategică a României la granița de est a Alianței. „România are o carte pe care o joacă. Dacă ne dorim cu adevărat să fim acolo, la masa deciziilor, atunci ar trebui să renunțăm la stereotipurile și prejudecățile despre noi ca țară, ca națiune”, susține Pricopie, într-un mesaj publicat pe Facebook.

„Ar trebui să înțelegem că interesul național se promovează prin folosirea tuturor instrumentelor specifice relațiilor internaționale, inclusiv prin candidaturi care afirmă și întăresc poziționarea geostrategică a României la granița de est a NATO. Unii dintre noi, inclusiv lideri de opinie și jurnaliști, sunt poate mai puțin obișnuiți cu inițiative de acest calibru. Suntem, poate, tributari unei gândiri pe care ne-am tot dezvoltat-o în ultimele decenii, aceea de a considera că România participă periferic la strategii politice de amploare, că nu este parte a deciziei și nu se implică în „jocul celor mari”. Este o posibilă explicație pentru tendința unora de a subestima valoarea strategică a candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO”, scrie rectorul SNSPA.

Acesta este de părere că trebuie „să conștientizăm” necesitatea de a trece de la „think small” la „think big”.

„România are o carte pe care o joacă. Dacă ne dorim cu adevărat să fim acolo, la masa deciziilor, atunci ar trebui să renunțăm la stereotipurile și prejudecățile despre noi ca țară, ca națiune. Ar trebui să conṣtientizăm faptul că trecerea de la "think small" la "think big" se face cu paṣi hotărâṭi, nu cu ezitări ṣi evocarea permanentă a neputinṭei”, spune Pricopie.

Rectorul SNSPA îl critică pe liderul USR, Cătălin Drulă că nu vede „jocul geopolitic mai larg ṣi interesul României”.

„Nu mă aṣtept ca cei de la AUR să contribuie la acest demers, dar sunt surprins să constat că unii politicieni din opoziṭie - ca de exemplu Cătălin Drulă - sunt incapabili să vadă jocul geopolitic mai larg ṣi interesul României, cu toate ramificaṭiile sale, dincolo de simpla obṭinere a unei poziṭii într-o organizaṭie internaṭională. România are nevoie de politicieni serioṣi, cu viziune, iar 2024 este un an bun pentru a cerne "neghina politică" din "grâul naṭiunii"”, mai scrie Remus Pricopie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri