REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Votul din Senat se amână pentru septembrie

Data publicării:
crin

ACTUALIZARE 12.30. Liderii USL au convenit să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţiei pentru începutul lunii septembrie, deoarece avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare, spun surse din USL citate de Mediafax.

Printre altele, membrii Comisiei pentru modificarea Constituţiei au tranşat o problemă spinoasă nerezolvată timp de 23 de ani: traseismul politic. Numai în legislatura trecută, unul din patru parlamentari a decis să schimbe formaţiunea politică. Un amendament propus de PNL va interzice traseismul şi va impune aceleaşi prevederi ca în cazul primarilor. Iniţial, social-democraţii din Comisia de revizuire l-au respins, însă după negocierile din USL, amendamentul a fost votat în unanimitate.

„Deputatul sau senatorul care părăseşte partidul sau formaţiunea politică pe listele căruia a fost ales, pierde odată cu demisia din partid şi mandatul de deputat sau senator. Acelaşi efect îl are şi înscrierea în alt partid”, precizează Tudor Chiuariu, senator PNL.

Parlamentarii au soluționat și o altă temă disputată, autonomia cerută de minorități. În noua Constituție, minoritățile naționale vor putea să își creeze structuri proprii de decizie și de execuție pentru exprimarea identității. Important este să respecte condițiile prevăzute în statutul minorităților, un act normativ care, deocamdată, nu există.

O altă decizie luată de membrii Comisiei priveşte dreptul minorităţilor naţionale de a folosi în spaţiul public simbolurile naţionale care le reprezintă identitatea. Propunerea UDMR de modificare a aliniatului 1 din primul articol din Constituţie, mai exact eliminarea sintagmei „stat naţional” a fost respinsă.

Totuşi, s-a găsit o soluţie care mulţumeşte atât minorităţile, cât şi cultele. „România recunoaşte rolul istoric în constituirea şi modernizarea statului român al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase”, se precizează în amendamentul votat.

Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit asupra amendamentului votat deja, prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, respingând amendamentul şi optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri