Sondaj IRES: 23% dintre tineri ar vota cu AUR. Ce cred politicienii despre optiunile lor și despre rețelele sociale

Data publicării:
tineri la vot
Rețelele sociale joacă un rol important în informarea tinerilor, arată un sondaj IRES. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un sondaj realizat de IRES, la comanda organizației „Tinerii votează”, partidul AUR se află în vârful preferințelor de vot. 23% dintre tinerii care au participat la sondaj ar vota cu partidul lui George Simion dacă duminică ar fi alegeri. Politicienii cred că generația tânără preferă discursul radical și consideră că aplicația TikTok este vinovată de acest lucru.

Senatorul PSD Vasile Dâncu apreciază că există o preponderență mai mare a tinerilor pentru partidele de opoziție, cu un discurs „mai radical”.

„Sigur că există o preponderență mai mare a tinerilor pentru partidele de opoziție și pentru partidele cu un discurs mai spre extremă, un discurs mai radical. Tinerii investesc mai multă emoție, tinerii vor lucrurile să se întâmple imediat”, spune senatorul.

Rețelele sociale joacă un rol important în informarea tinerilor, arată sondajul IRES, dar tinerii mărturisesc că nu au încredere în conținutul postat de politicieni. Foarte mulți dintre aceștia critică partidele politice de la guvernare.

sondaj IRES
captură foto Digi24

Alexandru Muraru, deputat PNL: „Aș interzice TikTok-ul imediat ce vom putea face acest lucru. Este cea mai mare cacealma la adresa tinerilor care poate exista, pentru că informațiile care sunt prezentate acolo nu fac decât să-i deresponsabilizeze, să-i ducă într-o zonă în care toată clasa politică și reprezentarea politică este aruncată în derizoriu”.

Nici instituțiile statului nu sunt o sursă de încredere pentru tineri, lucru justificat de tendința tinerilor de a se îndrepta mai mult către partidele care nu au ajun la guvernare.

sondaj IRES instituții
captură video Digi24

Ana Predescu, deputată AUR: „Cred că este mai degrabă un vot anti-sistem, un vot de blam, dar totodată și faptul că tinerii sunt atrași de tot ceea ce este nou, mai ales pe scena politică”.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 800 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, în perioada 9-14 martie și are o marjă de eroare de 3,5%.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri