Prognoză de coșmar. Cea mai mare parte a ţării se află sub avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale

Data actualizării: Data publicării:
ploaie torentiala cu fulgere
Avertizare meteo de ploi torențiale și vijelii. Foto: Profimedia Images

Val de avertizări de fenomene extreme în mare parte din țară. Meteorologii au anunțat că ploile torențiale se mută în partea de nord-est a țării, vizată de un cod portocaliu de vreme rea. Aversele vor continua și în vestul țării, afectat deja de viituri. 

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi torențiale, valabil de sâmbătă, ora 12.00, până sâmbătă seara, la ora 23.00.

În acest interval, în estul și sud-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

De sâmbătă de la ora 10.00 a intrat în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până duminică la ora 10.00.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Oltenia, sudul Banatului, vestul Munteniei, Transilvania, Maramureș și Moldova. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi spre seară și noaptea și în restul Munteniei. Vremea se va menține instabilă și în zilele următoare.

Mihai Timu - meteorolog de serviciu ANM: Vremea aceasta instabilă continuă și la sfârșitul acestei săptămâni pentru zonele deja avertizate cu coduri portocalii și roșii.

Pe parcursul zilei de astăzi ploile vor continua dar vor slăbi în intensitate. Totuși, se vor mai acumula în acele zone până diseară încă 20 l/mp, izolat 30 l/mp.

Apoi, din fericire, ploile pleacă de acolo pentru că deja sunt probleme cu râurile din acele zone, foarte umflate, debitele sunt foarte mari.

Din această după-amiază instabilitatea se mută treptat și în zone unde a lipsit până acum. În afară de zona Transilvaniei, în a doua parte a zilei vor fi afectate Moldova, iar spre orele serii și partea de sud a teritoriului.

Ne așteptăm la acele averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice în aceste zone, în zone restrânse căderi de grindină și cantități de apă însemnate: peste 20-25 l/mp, izolat 30-40 l/mp, chiar și în intervale scurte de timp.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri