FOTO VIDEO Funeralii emoționante. Despărțirea de Mihai I a însemnat mai mult decât o ceremonie regală

Data actualizării: Data publicării:
noua necropola 171216_CURTEA_DE_ARGES_REGELE_MIHAI_08_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

A fost ziua în care ne-am despărţit de ultimul suveran al României. Am spus adio unui model de decență, demnitate, modestie și înțelepciune.  Încărcătura emoțională a fost pe măsură. Ne-am despărțit neapărat de un Om, ci de un simbol al istoriei. Regele Mihai era legătura noastră cu un trecut de care eram mândri, în condițiile unui prezent ce aduce tot mai multe dezamăgiri.

171216_CURTEA_DE_ARGES_REGELE_MIHAI_09_INQUAM_Photos_Adel_Al-Haddad
171216_CURTEA_DE_ARGES_REGELE_MIHAI_09_INQUAM_Photos_Adel_Al-Haddad

(GALERIE FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea și George Călin. Clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte)

Am fost azi martori tăcuți și umili la finalul unei ere în care bunul simț și buna conducere aflate sub semnul ,,Nimic fără Dumnezeu” devin istorie. Figura caldă, ca a unui bunic plin de pilde și povețe, a Regelui Mihai, ne va mai zâmbi de azi doar din lumina Cerului.

Majestatea Sa s-a dus alături de înaintași. S-a așezat alături de Carol I Întemeietorul și Regina Elisabeta, prima regină a Romaniei, își reîntâlnește bunicul, pe Ferdinand Întregitorul, și mult iubita sa bunică, Regina Maria,...și-l va ierta pe rătăcitorul tată, Carol al II-lea.

Odată cu trecerea sa la cele veșnice, Regele Mihai încheie o dinastie care a făcut România Mare, care a adus modernitatea, civilizația și a pus acest popor în rândul marii familii europene. Regele Mihai a murit și lasă în urmă un popor îndurerat care se întreabă și acum: oare cum ar fi fost România postdecembristă sub sceptrul monarhic? O întrebare care-a stăruit în sufletele zecilor de mii de oameni care au stat cu orele la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Azi, România și-a luat adio de la Regele Mihai și măcar acum, în ultimul ceas, a făcut-o cu onoare. Majestatea Sa a fost condusă pe ultimul drum cu tot fastul unui șef de stat. L-au însoțit pe ultimul drum atâtea fețe regale sau nobiliare câte România nu mai văzuse de opt decenii aproape, de la funeraliile din 1938 ale Reginei Maria. De altfel, funeraliile Regelui Mihai au adus în România şi protocolul regal. Mai exact, l-au readus în atenţia publicului, pentru că el funcţiona deja la Palatul Elisabeta sau la Castelul Peleş. 

Încărcătura emoțională a zilei a fost sporită de zecile de mii de români - nu toți regaliști - care au ieșit pe străzi, în gări, să-și ia rămas bun, într-o extraordinară manifestare de simpatie și solidaritate, de la ultimul rege al României.

Poate că în aceste vremuri grele, de răscruce pentru țara noastră, trecerea în istorie a Regelui Mihai ar putea să fie un moment de deșteptare a conștiinței naționale. 

ACTUALIZARE 20.20. Regele Mihai a fost înmormântat alături de Regina Ana în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeș.

ACTUALIZARE 19.50. Militarii trag cele 21 de salve de tun în onoarea regelui Mihai, în timp ce fanfara cântă Imnul național. Sicriul regelui a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș.

ACTUALIZARE 19.40. S-a încheiat slujba religioasă de la catedrală.

ACTUALIZARE 19.15. Sicriul regelui Mihai a fost adus în catedrala din Curtea de Argeș.

ACTUALIZARE 18.40. Cortegiul funerar a pornit spre catedrala din Curtea de Argeș. Oamenii care s-au adunat în fața gării scandează „Regele Mihai” și aplaudă.

ACTUALIZARE 18 25. Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș. Aici se află deja membri ai caselor regale din Europa care participă la funeralii.

ACTUALIZARE 17.30. Peste 8.000 de oameni au venit în cea mai mare gară din Pitești pentru a urmări trecerea Trenului Regal. Oamenii au venit cu flori și steaguri ale României. La trecerea trenului, au aplaudat și au aprins candele sau lanternele telefoanelor mobile.

ACTUALIZARE 17.09. Trenul regal se apropie de Pitești. Mii de oameni s-au adunat pe peronul gării.

ACTUALIZARE 15.49 Trenul Regal trece prin gara Titu, unde, din nou, este întâmpinat de sute de oameni:

ACTUALIZARE 15:36 Trenul Regal trece prin gara Chitila, întâmpinat pe peroane de oameni care flutură steaguri și fac cu mâna.

ACTUALIZARE 15:12 Cu o întârziere de aproximativ jumătate de oră față de programul oficial, Trenul Regal s-a pus în mișcare, din Gara Băneasa, cu destinația Curtea de Argeș, în aplauzele a sute de oameni care asistau la acest moment stând pe margine, pe peroanele secundare.

ACTUALIZARE 15:00 Cortegiul funerar ajunge la Gara Regală Băneasa, unde este întâmpinat de o mulțime impresionantă de oameni, care aplaudă. De altfel, pe tot drumul de la Catedrală până la gară au fost pe marginea drumului oameni care au aruncat cu flori, au aplaudat și au scandat pro-monarhie. De la Arcul de Triumf cortegiul a fost însoțit de un regiment de cavalerie al Jandarmeriei. Cortegiul a fost însoțit și de unii bicicliști și alergători (printre aceștia, o japoneză care alerga purtând stindardul regal cu doliu).

ACTUALIZARE 14:00 Înaltele oficialități regale care au luat parte la slujba de la Patriarhie își prezintă condoleanțele Custodelui Coroanei, Principesa Margareta, și Principelui Radu:

ACTUALIZARE 13:45 S-a încheiat slujba de la Catedrală.

Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.

Sicriul este scos afară. Un soldat din garda regală duce Coroana de Oțel. Procesiunea funerară va continua acum până la Gara Regală Băneasa, urmând ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

ACTUALIZARE 12:40 A început slujba la Catedrala Patriarhală. 

Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român.

Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: „Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.

ACTUALIZARE 12:27 Sicriul este dat jos de pe afetul de tun și transportat în Catedrala Patriarhală.

ACTUALIZARE 12.22 Clopotele încep să bată. Cortegiul funerar urcă Dealul Mitropoliei.

ACTUALIZARE 11:55 Mii de oameni însoțesc cortegiul funerar, care a ajuns acum pe Splaiul Independenței. Oamenii strigă „Regele Mihai” și aruncă cu flori în afetul de tun care transportă sicriul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 11:20 Cortegiul funerar pornește către Catedrala Patriarhală. Mii de oameni sunt așezați de-o parte și de alta a bulevardului Calea Victoriei și salută cortegiul strigând „Regele Mihai!”. Sunt peste 10.000 de români, potrivit unei prime estimări, dar oamenii continuă să vină.

funerar multime - alberto grosescu
Foto: Alberto Groșescu
cortegiu funerar - alberto grosescu
Foto: Alberto Groșescu

ACTUALIZARE 11:15 Sicriul este așezat pe afetul de tun în aplauzele și aclamațiile miilor de oameni prezenți. „Regele Mihai”, „Monarhia salvează România”, dar și „Jos comunismul!”, se strigă din public. Sunt imagini impresionante, probabil irepetabile în România:

ACTUALIZARE 11:00 Un sobor de preoți oficiază o slujbă la care asistă câteva zeci de oficiali și oaspeți străini, dar și mulți oameni simpli.

ACTUALIZARE 10:58 Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost scos din Palatul Regal și așezat pe un piedestal în piață. 

ACTUALIZARE 10:35 Serviciul religios din Palatul Regal s-a încheiat. Mai multe persoane din asistență, inclusiv principele Nicolae, sunt surprinse în imagini cu lacrimi în ochi:

ACTUALIZARE 9:50 Au început să sosească oficialii care vor fi prezenți la funeralii. Președintele Klaus Iohannis a apărut ținându-se de mână cu prima-doamnă, Carmen Iohannis, îmbrăcată în negru. Mai înainte, la Palatul Regal a sosit prințul Charles al Marii Britanii. În Sala Tronului sunt prezenți și regele Juan Carlos, fostul suveran al Spaniei, alături de regina Sofia, precum și alți reprezentanți ai unor familii regale sau nobiliare. Membrii Casei Regale a României, dar și fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, au luat loc lângă catafalc.

Anterior, la Palatul Regal au mai sosit premierul Mihai Tudose, președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, dar și fostul premier Dacian Cioloș.

Cu toții vor fi prezenți la serviciul religios ce va fi oficial în jurul orei 10:25.


La Palatul Regal, peste 35.000 de oameni au venit să-şi ia rămas bun de la rege în ultimele zile. A fost un pelerinaj continuu, s-a stat ore întregi la coadă în frig pentru câteva clipe de reculgere în sala Tronului. Printre ei, foarte mulţi tineri pe care şcoala nu i-a învăţat nimic despre suveran, dar pe care l-au descoperit în ultimii ani sau în chiar în ultimele zile. Astăzi Regel Mihai pleacă spre Curtea de Argeş, unde va fi alături de Regina Ana şi de toţi ceilalaţi suverani pe care i-a avut România.

La Palatul Regal, la 6 septembrie 1940 depunea jurământul de suveran. Prin Sala Tronului, au trecut în ultimele zile oameni de toate vârstele, de la cei care au trăit în vremea în care conducea ţara, la tineri care abia acum au aflat cine a fost cu adevărat Regele şi ce lasă în urma sa. Orele întregi petrecute la cozi imense nu au contat pentru cei care care au vrut să stea pentru pentru câteva clipe în Sala Tronului, lângă ultimul suveran al României. Ultimii care s-au aşezat la coadă au ajuns cu mult după miezul nopţii şi au reuşit să intre abia spre zorii zilei. Atât adulţi, cât şi copii au venit cu candele şi flori pentru a-şi lua rămas bun de la regele lor.

Gardul ce înconjoară Palatul Regal este acoperit de flori, iar pe trotuar ard lumânări pentru Regele Mihai. Au venit oameni din toate colţurile ţării şi de toate vârstele să aducă un ultim omagiu majestăţii sale. Cei prezenţi au mărturisit că se simt ca şi cum au pierdut un părinte. Unii regretă că nu l-au preţuit îndeajuns pe rege.

„Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat o vreme foarte bună și lumea care a avut de adus un omagiu a putut să vină, deși sunt convinsă că și pe timp de ploaie lumea ar fi venit, pentru că suntem convinși că un om de un asemenea caracter România nu o să mai aibă”, spune o femeie îmbrăcată în costum popular.

Citiți și: 16 grade, sâmbătă, în Capitală. Duminică va ninge

„E ultima noapte în care mai putem să ne arătăm recunoștința față de Majestatea Sa și dragostea pe care i-o purtăm”, spune o altă femeie.

„Dorința de a-mi exprima respectul față de Majestatea Sa, Regele Mihai. Un simbol extraordinar, poate o regăsire”, explică un bărbat de ce a stat la coadă pentru a ajunge la catafalc.

„Nu contează cât am stat, dacă nu am știut, nu am fost învățați, lăsați să-l prețuim măcar, să-l omagiem acum”, spune o femeie.

„Am stat de 7 ore și jumătate la coadă și am fost să-i aduc ultim omagiu, pentru că îl consider un model de demnitate și loialitate și ceva ce nu mai găsim în ziua de azi în societatea noastră. Sper să însemne un mesaj de trezire, măcar în ultimul ceas să realizăm ce am pierdut”, își dorește o altă româncă.

„Te aștepți că vor fi câțiva oameni și de fapt vezi că sunt foarte mulți oameni, înseamnă că a însemnat ceva pentru noi toți și că nu mai găsim astfel de valori, prin urmare, le tot căutăm pe cele care au fost”, conchide o tânără.

Citiţi şi:  Regele Mihai. Portret pentru eternitate

PROGRAMUL FUNERALIILOR

Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, la Curtea de Argeş, la funeralii urmând să participe reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume.

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Slujba va fi oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. 

La 10.45, sicriul cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel sunt scoase din Palatul Regal spre Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Vor fi interpretate marşuri funebre şi vor fi trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. 

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă va marca începerea ceremoniei religioase şi militare. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). 

La ora 17.30, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost dată în folosinţă în anul 1899. Considerată o bijuterie arhitecturală, în prezent gara este în paragină, iar astăzi va fi acoperită cu un mesh care reproduce faţada clădirii.

Citiţi şi:  Gări spoite în onoarea Regelui. În Gara Băneasa s-au vopsit până şi marginile pânzei de doliu

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

RESTRICŢII DE TRAFIC ÎN CAPITALĂ

Traficul rutier va fi restricţionat sâmbătă, în centrul Capitalei, până în a doua parte a zilei, pentru funeraliile Regelui Mihai I.

Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul rutier va fi restricţionat până la ora 8.00, pe Calea Victoriei între Str. C.A.Rosetti şi Aleea Kretzulescu, pe Str. Dem. I. Dobrescu între Bd. Nicolae Bălcescu şi Calea Victoriei, precum şi pe străzile care acced în acestea. Între orele 8.00 şi 14.00, circulaţia rutieră va fi oprită pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcţie de numărul participanţilor.

După ora 11.00, restricţiile vor fi impuse pe traseul de deplasare a cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei: Palatul Regal - Calea Victoriei - Spl. Independenţei - Bd. Unirii - Aleea Colina Bucuriei, iar începând cu ora 14.00, pe ambele sensuri, gradual, pe traseul de deplasare a cortegiului şi pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa: Aleea Colina Bucuriei - Pod Şerban Vodă - Bd. I.C. Brătianu - Piaţa Universităţii - Bd. Nicolae Bălcescu - Piaţa Romană - Bd. Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle - Bd. Constantin Prezan - Arcul de Triumf - Şos. Kiseleff - Piaţa Presei Libere - Şos. Bucureşti-Ploieşti - Fântâna Mioriţa - Gara Băneasa, precum şi pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, între Piaţa Presei Libere şi Pasajul Băneasa şi Str. Tipografilor, între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Poligrafiei.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin faţa catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

Citiţi şi:  VIDEO Monarhii Europei, la catafalcul Regelui Mihai

Conform informaţiilor transmise de Casa Regală, vor lua parte la funeraliile Regelui Mihai: Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Luxemburg, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Alteţa Sa Regală Principele de Wales, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor, Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, Alteţa Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei, Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Alexandru II al Serbiei, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei, Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg al Prusiei, Alteţa Sa Imperială şi RegalăArhiducele Karl al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Leka II al albanezilor, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor, Excelenţa Sa Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein, Alteţa Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă de Baden, Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei, Alteţa Sa Regală Ducele de Vendome, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, Baronul Hanns von Holzhausen, Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Georg al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Katharina a Austriei, Alteţa Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia, Alteţa Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg, ASR Principesa Chantal a Franţei, Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue, Alteţa Sa Principesa Anne de Ligne, Cavalerul Charles de Fabribeckers, Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Citiți și:  Cum l-a urmărit Securitatea pe Regele Mihai

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri