România s-a topit la peste 40 de grade, iar meteorologii spun că e abia începutul. Telefoanele ambulanței au sunat neîntrerupt

Data actualizării: Data publicării:
un barbat isi pune sticla rece pe fata sa se racoreasca
Foto: GettyImages

România s-a topit astăzi la temperaturi de peste 40 de grade celsius la umbră. La prânz, în București, Giurgiu, Teleorman ori Caraș Severin temperatura resimțită de corpul uman a ajuns la 46 de grade Celsius. Așa că telefoanele au sunat neîntrerupt la ambulanță, care a avut cu aproape 25% mai multe intervenții. Iar meteorologii spun că e doar începutul. Alerta de caniculă extremă e valabilă până la finalul săptămânii.

Capitala s-a topit la propriu la orele prânzului, unde termometrele indicau 43 de grade. Soarele arzător a transformat străzile în cuptoare greu de suportat. În multe autobuze era mult mai cald decât pe stradă.

Isabella Neagu, jurnalist Digi24: Mijloacele de transport în comun nu sunt o soluție pentru cei care fug de caniculă, și asta pentru ca unele nu au aer condiționat, fie nu funcționează.

Femeie: Nu ne așteptam, dar aveam apă la noi, cand am fost era aer condiționat și acum nu era. Ce să fac, să mă dau jos? Suportăm, mergem inainte.
Femeie: Azi am mers vreo două ore.
Reporter: Cum sunteți?
Femeie: Leșinată, abia aștept să ajung acasă.

La prânz, un tramvai a sărit de pe șinele dilatate de căldură, în Sectorul 2. Minute bune angajații de la STB s-au străduit să îl pună în mișcare.

Paramedicii au avut cu 25% mai multe intervenții ca în ziua precedentă, iar cele mai multe cereri au venit de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza căldurii.

Radu Țincu, medic: Dincolo de durerile de cap, înseamnă o umflare a creierului, lucru care poate perturba circulația sângelui în creier, și poate duce la accidente cerebrale vasculare. Hipertermia este o altă complicație... Sunt copii care ajung la spital cu hipertermie, cu 40 de grade, pentru că părinții nu i-au hidratat.

La Constanța, turiștii au fugit de arșita de la prânz în apa mării, care avea o temperatură perfectă, de 24 de grade Celsius.

Bărbat: La umbrelă și cu o bere rece, ca toată lumea.
Bărbat: Ne dăm cu cremă, stăm la umbră.

Dana Costache, jurnalist Digi24: E ora 14:00, iar la Galați sunt 35 de grade, dar se simt mult mai multe. Atunci când oamenii ies din piscină merg sub umbrelă, pe şezlog, sau caută umbră.

Femeie: Cald, foarte cald.
Femeie: Am venit să ne distrăm, să stăm la soare, să ne bronzăm.
Femeie: Încercăm să ne răcorim în apă.

Meteorologii au anunțat că valul de căldură extremă va persista cel puțin două săptămâni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri