Salvamontist: Cei 7 turiști au declanșat avalanșa

Data actualizării: Data publicării:
avalansa

După ce trupurile celor doi copii care au murit în urma avalanşei din Munţii Retezat au fost recuperate, apar şi reacţii. Unul dintre salvamontiştii care au participat la operaţiunile de salvare din ultimele zile spune că grupul s-a aventurat pe un traseu foarte periculos, fără să respecte toate regulile.

Sorin Sanda este unul dintre cei 18 salvamontişti care au mers după supravieţuitorii avalanşei şi în misiunea de recuperarea cadavrelor celor doi copii decedaţi.

Sorin Sanda, alpinist: „Nu aveau acel echipament tehnic, adică nu erau legați în coardă, nu erau în ham, nu aveau cască de protecție, pentru că au fost loviți de stânci de asta au murit, avalanşa nu a fost mare.”

Cei 7 alpinişti au căzut într-o prăpastie de 200 de metri. Au supravieţuit numai 5 dintre ei.

Sorin Sanda, alpinist: „Oamenii nu au știut să meargă pe munte. Punct. Posibil, în momentul căderii, având o cască, puteai să scapi să zicem cu o rană, două, dar nu să mori.”

Sorin Sanda spune că avalanşa nu a fost foarte mare, dar alpiniştii au făcut o greşeală: nu au testat terenul, pe rând, ci s-au aventurat toţi deodată, pe o pătură de zăpadă care s-a rupt şi a alunecat cu ei. În mod normal, una dintre persoane ar fi trebuit să meargă înainte să vadă dacă stratul de zăpadă, care avea peste un metru, e rezistent.

Salvamontismul spune şi că, dacă ar fi respectat procedurile, grupul trebuia să anunţe traseul pe care pleacă. Cei 7 turişti ar fi fost sfătuiţi să nu meargă pe munte, cu atât mai mult cu cât fusese lansată o avertizare de mare risc de avalanşă.

Sorin Sanda, alpinist: „Ceea ce nu știu mulți în turismul ăsta montan este că iarna nu se merge pe trasee marcate, adică cele de vară. Trebuie să te orientezi după zăpada, după cum a fost pusă zăpada.”

Sorin Sanda este instructor de alpinism şi are o experienţă de 27 de ani. A instruit peste 200 de elevi şi a obţinut 90 de medalii naţionale şi internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri