11 dintre spitalele atacate de hackeri au fost reconectate. DIICOT face cercetări după ce a primit sesizări de la două firme de IT

Data actualizării: Data publicării:
atac cibernetic in spitale
A fost haos luni, în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. FOTO: Getty Images

11 dintre spitalele atacate luni de hackeri au fost reconectate. 18 unități sanitare din toată țara au avut activitatea parțial blocată din cauza atacurilor cibernetice. Procurorii DIICOT fac cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.

ACTUALIZARE 11.45 DIICOT anunţă că face cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernettic care a afectat luni activitatea mai multor spitale din Bucureăti şi din ţară. Cercetările au fost declanşate în urma sesizării a două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.

”La data de 12.02.2024, două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă  a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  cu  faptul că, în zilele de 11 şi 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat şi infrastructura hardware  cu un virus de tip ransomware  ce a avut drept consecinţă blocarea funcţionării acestui sistem şi a comunicaţiilor de orice fel,  precum şi  restricţionarea accesului la bazele de date informatice”, anunţă DIICOT.

”Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar  strângerii probelor  în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, transmite DIICOT.

Știrea inițială

Ministerul Sănătății a anunțat că azi, până la ora 12.00, alte șase spitale vor funcționa normal, dar că încă sunt probleme pentru Institutul Regional Oncologic Iași și Sanatoriul Brad, unde infrastructura informatică este foarte veche, de aproximativ 15 ani.

În aceste spitale unde încă sunt probleme e posibil ca pacienții să aștepte mai mult în camera de gardă, iar medicii să primească doar urgențele.

Medicii prescriu rețetele și fac toată procedura medicală pe foaie.

Pentru alte 22 de spitale au fost luate măsuri excepționale de securitate, fiind oprită conexiunea la internet.

Atacul masiv a început în 10 februarie la Spitalul din Pitești și a continuat la celelalte.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri