Accidentul vascular masiv suferit de Luke Perry este „neobișnuit”. Cum explică medicii

Data actualizării: Data publicării:
Luke Perry

Actorul Luke Perry a murit după ce a suferit un accident vascular cerebral „masiv”, la doar 52 de ani. Cazul tragic al artistului ar trebui să le amintească oamenilor că accidentele vasculare nu afectează doar persoanele în vârstă, avertizează medicii.

Summer 2018 TCA Press Tour - Day 13
Luke Perry a murit după ce a suferit un accident vascular cerebral masiv. Foto: Guliver/Getty Images

Actorul din Beverly Hills, 90210 și Riverdale a fost dus de urgență la spital, după ce a suferit un AVC, pe 27 februarie. Luke Perry nu și-a mai recăpătat cunoștința de atunci, iar după cinci zile a murit.

Un accident vascular cerebral de o asemenea magnitudine, la vârsta de 52 de ani, este „neobișnuit”, spun medicii, care atrag atenția că măsurile de prevenție ar trebui urmate încă din tinerețe.

Un accident vascular are loc atunci când creierul este privat de oxigen, care se întâmplă când este o sângerare la creier, or, în cele mai multe cazuri, aproape 80%, AVC-ul are loc din cauza unei plăgi sau a unui cheag de sânge care blochează accesul sângelui într-o arteră care duce la creier.

Thomas Maldonado, un chirurg vascular american și profesor la Universitatea de Medicină NYU Langone, a declarat că accidentele vasculare cerebrale sunt principala cauză a deceselor, în rândul americanilor, potrivit People.

De obicei AVC-ul are loc mai târziu în viață, pentru că e mai mult timp ca plaga să se formeze, dar se poate întâmpla și la oameni tineri”, spune medicul.

Sunt mai multe motive pentru care oamenilor li se formează această plagă. Factorul genetic sau istoricul familial pot prezice accidentele vasculare.

Alți factori de risc sunt: consumul de alcool, colesterolul mărit sau hipertensiunea. La fiecare 10 ani, toți acești factori dublează șansele apariției unui AVC, iar efectele se simt de obicei după vârsta de 55 de ani, când predispoziția pentru AVC este mărită.

CITIȚI ȘI:  Primele semne care anunţă un AVC

Asociat în cele mai multe cazuri cu bătrânețea, accidentul vascular cerebral poate apărea însă și la tineri.

„E este apanajul vârstei a treia, dar există din ce în ce mai multe situații începând de la 1 an sau sub un an până la 30-40 de ani și, cum spuneam, după 60 de ani când ne așteptăm toți. Mecanismul e un pic diferit. La vârste fragede mecanismul este unul de disecție. Orice vas are trei tunici. Când cea internă se rupe, se desprinde și, printr-un mecanism de balama, se pune în lumenul vasului de-a curmezișul, blochează vasul. Și se întâmplă asta din mai multe motive: post traumatic sau pentru că vasul nu are niște calități excepționale,” explică dr. Stefăniţă Dima, medic specializat în neuroradiologie intervenţională, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

În cazul accidentului cerebral vascular, timpul este foarte important. Pentru asta, oamenii trebuie să recunoască simptomele și să meargă imediat la medic.

„Da, este și americanii au sintetizat foarte bine prin acronimul FAST: F vine de la față, că se strâmbă fața, A vine de la arm, că brațul nu mai funcționează, depinde unde este așezat accidentul vascular. S vine de la speech, adică nu mai poate să articuleze bine cuvintele. Și T din FAST vine de la timp - cu cât timpul e mai mic de la debutul simptomatologiei până la tratament, cu atât lucrurile merg mai bine,” precizează dr. Stefăniţă Dima.

Dacă în 6 ore de la apariția primelor simptome se face o intervenție modernă, șansele sunt de 70% ca pacientul să își revină complet.

În cazul actorului Luke Perry, a fost vorba de un accident vascular cerebral masiv și o mare parte din creier i-a fost afectat. „Adesea acești pacienți nu supraviețuiesc, iar dacă acest lucru se întâmplă, ei vor rămâne cu deficiențe masive”, spune Thomas Maldonado, chirurg vascular.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri