Cauzele bâlbâielii la copii

Data publicării:
copii gradinita

Dacă aveți un copil care vorbeşte bâlbâit, aflaţi că această afecțiune poate fi cauzată de probleme emotionale, care pot fi vindecate. În caz contrar, un copil bâlbâit poate ajunge un adult anxios sau chiar depresiv.

De cele mai multe ori bâlbâiala apare din cauza unor traume emoţionale.

„Un copil poate dezvoltă fobie de gândăci. Poate fi frustrat că nu vorbește corect şi atunci e corectat de părinţi şi mai sunt factorii de mediu şi aici vorbim de comportamentul părinţilor. Copilul este criticat, prin critici, comparații, reproşuri. O altă cauza, divorţul părinţilor în primul an de grădiniţă sau de şcoală, perfecţionismul părinţilor, schimbarea domiciliului”, afirmă Drăgan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist .

Mai mult, părinţii pot contribui la accentuarea acestei tulburări dacă nu ştiu să gestioneze corect problema.

„Prin pedepsirea copilului în momentul în care se bâlbâie, prin imitarea copilului bâlbâit, prin obligarea copilului de a vorbi în public sau în faţă persoanelor necunoscute”, adaugă Drăgan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist.

În cazul în care durează mai mult de 6 luni, este recomandat că cei mici să fie evaluaţi de către un logoped sau psiholog.

„Primordial în edicarea bâlbismului este educarea părintelui. Copilul nu trebuie corectat în public, nu trebuie reproşat, pedepsit. Prima etapă ar fi psihoterapia, intervenţia familială şi consilierea părinţilor şi în al doilea rând logopedia, prin stabilirea ritmului respirator şi îmbunătăţirea fluenţei verbale”, spune Drăgan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist.

Dacă bâlbâiala nu este tratată, copilul poate ajunge un adult introvertit, anxios, cu o stimă de sine scăzută sau chiar depresiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri