"Bătrânii României au ajuns rău de tot". Mii de pensionari stau la cozi la CAR ca să poată trăi de la o lună la alta

Data publicării:
maini de om batran impreunate
Mii de bătrâni nu au ce pune pe masă de Paște așa că se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc. Foto: Profimedia Images

Situație critică pentru mulți dintre pensionarii României. Mii de bătrâni nu au ce pune pe masă de Paște așa că se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc. Nu o fac însă doar de sărbători, mulți iau bani cu împrumut frecvent, pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.

Emilia Neagu are 71 de ani și a muncit o viață întreagă în industria textilă.   

Emilia Neagu, pensionară: "Nu mai sunt ca altădată sărbătorile, le facem și noi cum putem. Un cozonac, o pască, o fripturică, miel nu.

Reporter. Cât împrumutați acum?

Emilia Neagu: 6.000 de lei.

Jana este vecina ei și este mai obișnuită cu drumurile la Casele de Ajutor Reciproc.

Jana, pensionară: "Bătrânii României au ajuns rău de tot, pensii mici, bolnavi, pastile, nu știu dacă ne mai rămâne de mâncare cât de cât așa să mâncăm și noi decent." 

Pensionară: "Sunt mai ușor de plătit, la bănci e mai greu, dobânzi mari, nesiguranță."

Pensionară: "Sunt momente când ai nevoie de o anumită sumă de bani și nu-i ai, e un ajutor...până la pensie luna următoare. Am muncit destul de greu, dar ce să facem?"

Verginica Pintilie, președinte la CAR Galați: "Mulți vin pentru cheltuielile zilnice, cu nepoțeii să-i îmbrace, pentru rechizite. Nu triști, sunt copleșiți de probleme, de existență, le este greu, le este foarte greu."

Zilnic, zeci de pensionari fac împrumuturi la CAR-uri, mulți dintre ei luând inclusiv sume mici, de doar câteva sute de lei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri