Cum arată casa ideală pentru români, în pandemie. Gusturile s-au schimbat, dar au și ridicat prețurile pe piața imobiliară

Data actualizării: Data publicării:
agent imobiliar inmanand cheile casei unui client care are un contract in mana
Peste jumătate dintre locuințele vândute în ultimele luni în București au fost plătite cu banii jos Foto: Guliver/GettyImages

În plină pandemie de coronavirus, românii își cumpără case. Vânzările imobiliare au scăzut în perioada de urgență, dar în luna iunie au crescut rapid. Și prețurile s-au dus în sus față de anul trecut. Românii vor acum apartamente mai spațioase și case la curte.

Roxana Dumitrescu, manager al unei platforme de creditare: "Au fost acele două luni când oamenii nu au ieșit din casă pentru a-și căuta o nouă locuință.

În momentul de față constatăm o creștere a interesului clienților în ceea ce privește achiziționarea de locuințe noi. Nevoia clientului se adresează mai mult pentru apartamente decomandate cu spații utile mai mari, eventual să aibă și spații de depozitare.

Dezvoltatorii imobiliari deja își pregătesc noile proiecte pentru această cerință și tendință a clienților de a-și căuta o curte proprie, oferind apartamente la parter cu curte proprie, terase mai mari. Dezvoltăm un nou concept de apartamente în vilă, astfel încât clientul să se poată încadra la o finanțare".

În luna august, creditul acordat populației a ajuns la 147,6 miliarde de lei, în creștere cu 0,6% față de iulie și cu 5,5% față de anul anterior.

Dragoș Nichifor, broker de credite: "În lunile aprilie-mai am avut o scădere majoră de creditare datorită stării de urgență, dar revenirea a fost spectaculoasă. Am avut rezultate foarte bune imediat după, din cauză că toți clienții lor doresc o îmbunătățire a situației pe care o au, care presupune ori un spațiu locativ mai mare decât ce aveau deja ori o îmbunătățire a finisajelor pe care le dețin, a finisajelor, a mobilei ori terminarea locuinței pe care nu o mai vizau să o termine atât de rapid, dar din cauza pandemiei și-au dat seama că au nevoie să se mute.

Și atunci există într-adevăr o cerere pe care nu o așteptăm la nivel de luna martie- aprilie, dar există o cerere puternică și continuă.

Sperăm să fie un trend care să mențină nivelul la ceea ce avem acum și anul 2020 să fie peste anul 2019 pe tot volumul de creditare ".

Citiți și:

La Cluj, apartamentele au ajuns să coste dublu față de București. Topul prețurilor și al tranzacțiilor imobiliare

Câți ani trebuie să muncească și să economisească românii pentru un apartament

HARTĂ. Câte locuințe au fost construite în România în ultimii 30 de ani și unde sunt cele mai multe case noi

Banii în mișcare. Patru pași prin care poți să verifici seriozitatea unui dezvoltator imobiliar

Banii în mișcare. Capcane și erori de logică atunci când vorbim despre achiziționarea unei locuințe

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri