Video Experiment Digi24: Cât de sigură este școala în care învață copilul tău. Zeci de mii de clădiri nu sunt expertizate

Data publicării:
elevi langa scoala
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc a readus în atenție problema lipsei de siguranță a copiilor în școlile din România. Zeci de mii de corpuri de clădire nu sunt expertizate încă. Alte câteva mii nu au autorizații sanitare sau de securitate la incendiu.

Autorizația de securitate la incendiu, expertiza de risc seismic, avizul sanitar - sunt cele trei documente care garantează siguranța într-o școală. Un experiment Digi24 arată că școlile nu sunt pregătite să ofere, la prima strigare, aceste informații unui părinte care le caută înainte de a decide unde își trimite copilul să învețe.

Încercarea 1: Chestiile astea nu le-a întrebat nimeni până acum.

Încercarea 2: Sigur că avem. Noi suntem în reabilitare la momentul ăsta și o să avem mai mult decât autorizații.

Încercarea 3: Nu, nu este încadrată într-un grad seismic, nu pot să vă dau informațiile astea prin telefon, poftiți la școală.

Nici dacă mergem personal la școală nu avem mai mult succes.

Liliana Zaschievici – director Colegiul Național ,,Mihai Viteazu”: Directorul are elementele care țin de siguranta fizică a clădirii.

Cea mai simplă variantă pentru părinți este să intre pe site-ul ministerului Educației, edu.ro, la sectiunea situatii de urgență. Aici părintii găsesc o serie de documente despre riscul seismic al clădirii și dacă a fost sau nu reabilitată. Dar site-ul nu are și liste cu alte tipuri de autorizații, cum ar fi cele ISU sau sanitare.

Părinții admit că pleacă de la premisa că școlile sunt sigure.

Iulian Cristache - președinte federație părinți: Părinții se uită la calitatea resursei umane. Mi se pare de noaptea minții ca părinții să stea să întrebe un manager de unitate care are obligativitatea să se asigure că acea unitate este sigură.

Mai grav e că, pentru multe dintre școli, lipsa expertizelor exclude orice posibilitate de a știi riscul real la care sunt expuși copiii. Din cele 33.000 de corpuri de clădiri destinate școlilor, 28.000 de clădiri în care elevii români învață, mănâncă sau sunt cazați nu sunt expertizate seismic. Internatul din Odorheiu Secuiesc este printre ele.

Conform datelor de anul trecut, ultimele disponibile, 3783 de cladiri destinate scolilor nu aveau autorizație de securitate la incendiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri