Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea salarizării unitare

Data actualizării: Data publicării:
iohannis dragnea

Șeful statului a promulgat legea prin care salariile din sistemul bugetar vor crește substanțial, lege promovată de parlamentarii PSD și ALDE și intens criticată de specialiștii în economie.

„Președintele Klaus Iohannis susține necesitatea de creștere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor. Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechitățile și disfuncționalitățile salariale. În același timp, Președintele României susține necesitatea unei creșteri sustenabile a salarizării în sectorul bugetar, care să asigure motivațiile adecvate și performanțele necesare din partea tuturor beneficiarilor”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În continuare, președintele Klaus Iohannis amintește că legea salarizării unitare este un proiect asumat de PSD, ca „parte esențială a programului de guvernare”, motiv pentru care coaliția la putere trebuie să vegheze asupra stabilității macroeconomice și bugetare a țării.

Coaliția aflată la guvernare are obligația să se asigure că legea salarizării va produce rezultate conform promisiunilor făcute, fără a genera dezechilibre în economie și implicații negative asupra bugetului public. În acest sens, aplicarea legii trebuie corelată cu angajamentele României din Pactul de Stabilitate și Creștere, în vederea păstrării deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB. Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente în sectorul public, fără să creeze altele. Orice ajustări ulterioare, menite să asigure spațiul bugetar destinat salarizării, trebuie să fie făcute în mod transparent, credibil și responsabil, fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investițiile și proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental”, mai transmite președintele Klaus Iohannis.

Legea salarizării unitare a fost adoptată de Parlament pe 7 iunie, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 47 de abțineri.

Atât pe parcursul dezbaterilor publice, cât și în timpul discuțiilor din Parlament, mai multe sindicate s-au arătat nemulțumite de prevederile din Legea salarizării unitare promovate de Lia Olguța Vasilescu și susținute de PSD și ALDE.

Au fost și proteste (câteva exemple AICI și AICI) și foarte multe critici, mai ales după ce ministrul Lia Olguța Vasilescu a declarat că a decis, în urma unei discuții cu ministrul de Finanțe, ca nu toate salariile să crească de la 1 iulie și ca medicii și profesorii să primească doar 25% de la 1 ianuarie 2018.

Ulterior, la vot, au apărut detalii suplimentare: salariile profesorilor și medicilor nu cresc de la 1 iulie, dar indemnizațiile parlamentarilor da.

Citește și: Majorarea salariilor. Adevărații beneficiari și capcanele rămase

Chiar și după ce proiectul a fost adoptate de Parlament și a plecat la Președinție, au fost categorii sociale - profesorii și procurorii - care au cerut retrimiterea legii în Parlament, spre reexaminare.

Reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție au transmis, după aprobarea legii în Parlament, că nu vor depune o sesizare la Curtea Constituțională, pentru că „nu sunt întrunite condițiile”. Sesizarea CCR fusese cerută de Asociația Procurorilor, procurorii fiind nemulțumiți că legea creează „o diferență de statut financiar între procurori și judecători”.

Împotriva unor prevederi din Legea salarizării unitare s-au pronunțat și reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, care au susținut că înlocuirea voucherelor de vacanță cu indemnizația în bani pentru vacanță, de la 1 decembrie 2018, va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice 1,2 milioane de deconturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri