O comparație de toată rușinea: Înmatricularea unei mașini în Estonia durează între două și cinci minute. Cum e în România

Data actualizării: Data publicării:
Oameni la ghișeele de înmatriculare ale mașinilor.
Proceduri complicate pentru înmatricularea mașinilor în România. Foto: Digi24

O comparație de toată rușinea. În timp ce românii încă trebuie să își piardă timpul pe la ghișee atunci când își cumpără o mașină și vor să o înmatriculeze, în Estonia, țara unde majoritatea serviciilor sunt digitalizate, demersul durează 5 minute.

De la începutul anului și până acum, peste 70 de mii de mașini au fost inmatriculate. Pentru a-și putea conduce mașinile abia cumpărate, șoferii au trecut întâi pe la mai multe ghișee.

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: După ce v-ați cumpărat mașina aveți 30 de zile la dispoziție să mergeți la administrația financiară să o înregistrați pentru a primi certificatul de TVA, asta în cazul în care mașina este nouă.

Dacă mașina este adusă din străinătate, procedurile se complică.

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: Cei care și-au cumpărat o mașină la mâna a doua din afara României trebuie să vină la Registrul Auto Roman pentru a obține cartea de identitate. În urma verificărilor șoferii vor mai primi certificatul de autenticitate și dovada efectuării inspecției tehnice periodice.

Ultimul pas este înmatricularea mașinii.

Rodica Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Regim Permise și Înmatriculări: În vederea înmatriculării autovehicului, noul proprietar va avea nevoie de următoarele documente: cerere de înmatriculare, act de identitate, achitarea taxelor, prezentarea chitanțelor de plată a taxelor aferente, luarea în evidență a bunului, cartea de identitate a autovehicului, asigurare de raspundere civilă auto, procură, dacă se va prezenta o altă persoană în locul proprietarului.

În alte țări precum Estonia, majoritatea serviciilor oferite de autorități sunt digitalizate. O postare despre cum poți să vinzi o mașină, în doar 5 minute cu toate actele și procedurile, a devenit virală pe Facebook. Autorul este fostul ambasador al Republicii Moldova în Estonia.

Victor Guzun, fost ambasador al R. Moldova în Estonia: Fiecare cetățean are certificat de autentificare și semnatura digitală și e-mail-uri guvarnamentale, pentru că statul vorbește cu mine prin intermediul acestui e-mail guvernamental. Toate serviciile digitale în Estonia au loc în 5 minute, sau în 2 minute.

Procesul de înscriere a unei mașini din afara țării poate dura până la o lună, în timp ce o mașină de la noi poate fi înmatriculată în cel mult o săptămână. De asemenea, înmatricularea unei mașini noi costă în jur de 150 de lei, în timp ce pentru una la mâna a doua proprietarul poate să achite chiar și 600 de lei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri