Statul face economii din pensiile orfanilor. Bursa socială pentru elevii orfani de un părinte a ajuns să fie condiționată de venit

Data actualizării: Data publicării:
elevi in banca
Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Foto: Profimedia Images

Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Este introdusă o limită de venit, de un salariu minim pe economie de membru de familie. În plus, în metodologia-cadru de acordare a burselor pentru viitorul an școlar, termenul de orfan nu mai apare deloc. 

Noua meteodologie publicată de Ministerul Educației pentru acordarea bruselor în acest an școlar, care urmează să înceapă la data de 11 septembrie, naște mai multe controverse și ridică semne de întrebare pentru copiii care sunt vizați de posibilitatea acordării burselor.

În anii trecuți, copiii care aveau un părinte decedat beneficiau de bursă socială. Acum, vor lua bursă elevii care au ambii părinți decedați, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să facă dovada faptului că, la nivelul familiei monoparentale, venitul este mai mic sau egal cu venitul minim pe economie.

În aceste condiții, câteva semne de întrebare și acuze care au fost ridicate în legătură cu aceasta metodologie ar fi faptul că Ministerul încearcă să facă economie atacând tocmai acești copii care au nevoie de spriin și care ar trebui să primească burse sociale.

Până în acest moment nu este clar dacă Ministerul Educației va revizui sau nu această prevedere. Metodologia este în dezbatere publică până la data de 4 septembrie.

Însă aceasta nu este singura problemă legată de bursele școlare. În privința burselor de merit, metodologia spune că 30% din colectivul unei clase ar urma să le primească, în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dispar bursele de studiu, ce puteau fi acordate ca un sprijin pentru a încuraja copiii care veneau din medii defavorizate sau care aveau situații financiare unde statul ar fi putut interveni pentru a putea compensa.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...