VIDEO. Descinderi la Sintești, unde sunt arse ilegal tone de deșeuri. Localnică: „Noi facem grătare multe aici”

Mădălina Chițu Data publicării:
Descinderi ale Gărzii de Mediu, Poliției și Jandarmeriei în localitatea Sintește din jud, Ilfov, considerată una dintre sursele de polulare a Capitalei
Descinderi ale Gărzii de Mediu, Poliției și Jandarmeriei în localitatea Sintește din jud, Ilfov, considerată una dintre sursele de polulare a Capitalei Foto: captură video

Descinderi de amploare ale inspectorilor Gărzii de Mediu, sprijiniți de polițiști și jandarmi, au avut loc joi în apropierea Capitalei, din cauza creșterii nivelului de poluare în zonă în ultimele săptămâni. Controalele au vizat localitatea Sintești, unde tone de deșeuri au fost arse fără nicio autorizație. 

„Noi facem grătare multe aici. Mâncăm, bem” - justifică o femeie locurile din curte unde se vede cenușă. „Noi mai facem foc în curte”, spune ea.

Peste 100 de lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei au controlat zona unde sunt arse ilegal deşeuri.

„Ca să putem să aplicăm o sancțiune, indiferent de natura ei, trebuie să identificăm pe cel care arde aceste deșeuri”, explică Mărioara Gătej, comisar general al Gărzii de Mediu.

deseuri sintesti 2
Teren cu deșeuri în localitatea Sintești, jud. Ilfov Foto: captură video

Oficialii știu ce se întâmplă: „Din păcate, în 99 la sută din cazuri nu reușim să identificăm persoanele, pentru că vin, incendiază și pleacă de la locul faptei și vin la sfârșit să recupereze fierul. Orice cauciuc ars, orice cablu, mai ales aceste cabluri, prin ardere degajă conținut foarte mare de clor. La fel cauciucurile. Conțin poluanți toxici. Dacă ne uităm în jur, aici au fost arderi repetate de deșeuri. Din păcate, nu este numai Sinteștiul. Ați văzut, am avut acțiunea de la Bolintin, mai avem situații și în apropiere pe județul Călărași, avem și pe Dâmbovița și chiar și în județul Ilfov sunt mai multe zone și mai multe comune în care se practică astfel de activități”, spune Mărioara Gătej. 

„Justificarea că n-au din ce să trăiască și că asta e o activitate nu poate să satisfacă pe nimeni”, adaugă reprezentanta Gărzii de Mediu.

caruta fier vechi sintesti
Un bărbat din Sintești explică reporterilor că el adună fier vechi să aibă din ce trăi Foto: captură video

„Eu, doamna, mă duc ca să mă hrănesc, ca să-mi iau o bucată de pâine, ca n-am bani”, justifică un bărbat care coboară dintr-o căruță plină vârf cu deșeuri, deasupra cărora tronează un aragaz vechi. „Uite, fiare adun, domnu', fiare să trăim și noi”, mai spune el.

Reprezentanții Gărzii de Mediu consideră că aceasta este cauza principală pentru poluarea peste medie din Capitală. Ministrul mediului promite că va îmbunătăți sistemul de monitorizare a poluării și urmează să achiziționeze încă 50 de senzori.

Rezultatele controalelor de la Sintești sunt încă așteptate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri