VIDEO. Internetul, invadat de anunțuri în care se vând permise de conducere „valabile”. Cât costă un astfel de act fals

Data publicării:
permise de conducere
Internetul, invadat de anunțuri în care se vând permise de conducere „valabile”.

Internetul este invadat de anunțuri cu permise de conducere oferite spre vânzare. Falsificatorii promit oamenilor că vor obține permise de conducere valabile. Un permis fals, fabricat ilegal, costă între 570 și 900 de euro. Cei de la Direcția de Permise și Înmatriculări spun că doar ei eliberează documentele, iar cele de pe internet sunt false. Am făcut și noi un experiment și am încercat să cumpărăm un permis vândut online.

anunut de vanzare permise false

Așa arată anunțurile care au invadat internetul. Hoții spun că viitorul permis de conducere este înregistrat în baza de date a Poliției și că este valabil în toate țările europene. Am contactat acest producător de permise false și ne-a spus că pentru un permis produs în 3 zile trebuie să plătim 900 de euro. Ne spune că de 4 ani produce permise de conducere și nimeni nu s-a plâns.

Ei postează constant pe paginile de Facebook zeci de permise, pentru a arăta că oamenii apelează la serviciile lor.

Imediat după ce i-am spus unui alt producător de permise că vrem să ne ajute, ne-a întrebat de ce categorie avem nevoie, dacă am susținut examenul la școala de șoferi, sau dacă știm să conducem. Apoi ne-a sunat.

Reporter Digi24: Aș vrea și eu permis de conducere.
Bărbat: Da, sunt legale, originale.

Ca să se asigure că suntem serioși, printr-un apel video au vrut să ne demonstreze că fac permise reale.

În 5 zile ne promite că avem permisul. Însă, ca să înceapă producția lui trebuie să îi trimitem fotografie cu cartea de identitate, cu semnătura noastră pe o hârtie albă și o imagine cu noi. Toate acestea vor apărea pe documentul de condus. Asta este rețeta de succes a tuturor hoților.

Ca să ne dovedească faptul că sunt permise înregistrate în baza de date a autorităților, ne trimite și o fotografie. Ulterior, ca să ne convingă că oamenii apelează la serviciile lor, ne trimit un clip cu o persoană care despachetează permisul abia primit. Iar în repetate rânduri ne anunță că nu avem probleme cu Poliția, dacă ne oprește la vreun control.

Un alt falsificator ne spune că lucrează cu o școală de șoferi. Astfel, dosarele clienților sunt puse printre dosarele elevilor de la școala de șoferi, care au absolvit.

Marius Petrache, șef Serviciu Regim Permise de Conducere și Examinări, DRPCIV: Nu există o altă modalitate de obținere a permisului de conducere românesc, decât după finalizarea cursurilor unei școli de conducători auto și susținerea și promovarea probelor teoretice și practice. Examenul se organizează numai la serviciile publice comunitare - Regim Permise de conducere și Înmatricularea Autovehiculelor. Orice altă modalitate este ilegală și poate atrage răspunderea penală.

Cei care vând permise ilegal comit o infracțiune, iar dacă sunt prinși, pot face închisoare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri