VIDEO Un miliard de creștini sărbătoresc Paștele catolic. Papa Francisc face un nou apel la pace

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc oficiază slujba de Înviere la Vatican.
Papa Francisc oficiază slujba de Înviere la Vatican. Foto: Profimedia

Peste un miliard de creștini catolici și protestanți din toată lumea sărbătoresc în această noapte miracolul Învierii. La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru și a făcut un nou apel la pace. Slujbe de Înviere au avut loc și în bisericile catolice și protestante din România.

Despre speranța păcii și a depășirii dificultăților cele mai întunecate a vorbit Papa Francisc, la Vatican. Paștele poate fi privit și ca un pasaj către renaștere, către soluția pentru conflicte și către adevărul speranței și al inocenței primei întâlniri cu Iisus, spune Suveranul Pontif.

„Ne putem simți neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a atitudinilor de calcul și indiferență care par să predomine în societate, a cancerului corupției, a răspândirii nedreptății, a vântului înghețat al războiului,” a spus suveranul pontif.

Papa Francisc a spus că chiar și atunci când oamenii simt că izvorul speranței a secat, e important să nu fie cuprinși de un sentiment de înfrângere, ci să caute o „înviere interioară” cu ajutorul lui Dumnezeu.

Mii de oameni s-au adunat în Bazilica Sfântul Petru pentru a urmări slujba de Înviere, compusă din Ceremonia luminii, Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și cea euharistică.

Înainte de miezul nopţii, potrivit tradiţiei, bazilica se cufundă în întuneric şi are loc ritualul pregătirii luminii pascale. Papa aduce lumina sfântă, urmat de un alai de episcopi. Rosteşte expresia „Lumen Christi”, în traducere „Lumina lui Hristos” şi aprinde apoi lumânările din lăcaşul de cult. Și tot în timpul slujbei din această seară, Suveranul Pontif va boteza opt adulți.

Cu Liturghia celebrată în seara zilei de Joia Sfântă, Biserica începe triduumul pascal şi celebrează Cina de pe urmă. La această sfântă Liturghie sunt amintite în mod deosebit: instituirea Euharistiei, instituirea Preoţiei şi porunca Domnului referitoare la iubirea fraternă. Ritul spălării picioarelor, care prin tradiţie se face în această zi, vrea să semnifice slujirea şi caritatea lui Hristos, care a venit „nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji” (Mt 20, 28), relatează Agerpres.

Vinerea Pătimirii Domnului este zi de penitenţă obligatorie în toată Biserica. În după-amiaza acestei zile are loc celebrarea pătimirii Domnului.

În ziua care precede sărbătoarea Învierii Domnului, Sâmbăta Sfântă, Biserica se află în tăcere căci Hristos este în mormânt. Nu este nici o celebrare. Toţi sunt invitaţi să mediteze la pătimirea şi moartea Lui.

Urmează Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă.

Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Hristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor sunt evenimentele care stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte.

Procesiunea din noaptea Învierii trebuie să se facă cu lumânarea pascală, semnul Învierii Domnului. Iar această lumânare trebuie făcută din ceară şi nu din alte materiale, în fiecare an să fie nouă, unică, destul de mare, pentru a putea evoca faptul că Hristos este lumina lumii.

Vigilia pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o „priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42).

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

Liturghia zilei Sfintelor Paşti, din ziua de duminică, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri