Asociația Română a Băncilor avertizează asupra unui nou tip de fraudă. Clienților li se promit câștiguri mari, dacă oferă date bancare

Data actualizării: Data publicării:
card bancar în mana unei persoane
Card bancar. FOTO: Getty Images

Asociația Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra unui tip de fraudă prin care clienții sunt manipulați să își dea datele bancare cu promisiunea falsă de obținere a unor câștiguri din investiții financiare, precum criptomonede. ARB avertizează că există riscul de a fi victima unei fraude inclusiv prin platformele de tranzacționare. Clienții sunt sfătuiți să nu furnizeze datele bancare, să fie prudenți și să verifice atent ofertele primite.

Persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii sau platforme de investiții care facilitează achiziționarea de criptomonede iau contact cu clienții băncilor utilizând diverse canale de comunicare. Aceștia solicită de regulă plata unor sume de bani, datele contului, datele cardului bancar sau instalarea unei aplicații de control de la distanță.

"În schimbul promisiunilor false de câștiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate să furnizeze datele de acces la serviciile bancare online, precum Internet sau Mobile Banking, datele cardului bancar (număr card, codul de securitate de pe spatele cardului) și coduri SMS. De asemenea, persoanele sunt determinate să-și instaleze aplicații prin care se permite accesul persoanelor neautorizate la telefon de la distanță. Astfel, atacatorii ajung să aibă acces la conturile bancare, fapt ce determină posibilitatea efectuării de operațiuni.
În unele cazuri, pentru a crea o aparență de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publică sau cu experiență în domeniul financiar", transmite ARB.

Cei dornici de câștiguri mari și rapide riscă să nu poată retrage sumele investite, dacă transferă bani sau divulgă datele contului sau ale cardului bancar.

Specialiștii recomandă verificarea din mai multe surse a oricărei propuneri de investiţie cu un câștig mare de la persoane necunoscute, atenție la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care se oferă câştiguri rapide sau mari. De asemenea, clienții băncilor sunt sfătuiți să nu își instaleze aplicații pe telefon sau calculator decât din surse oficiale și să se asigure că nimeni nu mai are acces la acestea.  

Totodată, aceștia îi sfătuiesc pe clienții băncilor să nu acceseze linkuri ale platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase într-un timp record, să nu acceseze linkuri din e-mail-uri suspecte, să nu răspundă la acest tip de e-mail-uri și să nu întrețină legături cu reprezentanții falși ai platformelor financiare, chiar dacă par de încredere, sunt insistenți și fac presiuni pentru a investi.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri