Câți bani va oferi Guvernul persoanelor afectate de inundațiile din sud-vestul țării

Data actualizării: Data publicării:
inundatii
Inundațiile au făcut prăpăd în județul Dolj, iar comuna Grecești se numără printre localitățile crunt măturate de ape

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat duminică pe pagina de Facebook că în următoarea ședință de Guvern, programată pentru ziua de joi, va fi aprobată o Hotărăre în vederea stabilirii sumelor de bani care vor fi acordate drept despăgubiri familiilor ale căror locuințe au fost afectate de calamități. Hotărârea se va aplica în primul rând locuitorilor din comuna Grecești, județul Dolj, afectați de inundații în aceste zile.  

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul îi va ajuta pe oamenii afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, iar aceștia vor primi mâncare caldă şi apă, iar autorităţile locale vor veni cu soluţii astfel încât să aibă unde să doarmă la noapte. Mai mult, pentru refacerea drumurilor şi remedierea pagubelor, vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului, a precizat premierul.

Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  •  câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  •  câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%
  •  câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  •  câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
  •  în cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat duminică dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprobarea unor măsuri urgente de sprijinire a persoanelor din Greceşti, informează Agerpres. 

De asemenea, persoanele din Greceşti (Dolj) afectate de inundaţii vor beneficia şi de ajutoare de urgenţă constând în produse alimentare, precum conserve şi sticle cu apă minerală, în valoare de 6.500 de lei.

Inundațiile au făcut ravagii în Dolj. Furtunile au provocat dezastru și în alte județe din sud-vestul țării, aflate sub cod roșu de vreme rea. Ploile din ultimele zile au umflat apele râurilor, iar puhoaiele au intrat în sute de gospodării. În plus, un drum comunal din Vâlcea a fost rupt de apele învolburate, iar șapte familii sunt acum izolate de restul lumii. Iar în Dolj, o localitate a fost inundată de două ori într-o singură zi. Oamenii de acolo sunt disperați. Și pericolul în zonă încă nu a trecut.

Citește și: Jumătate de țară se află sub cod portocaliu și galben de furtuni. HARTA cu zonele unde va ploua torențial

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri