Ce îi ține pe IT-iști în țară, chiar dacă lucrează pentru companii din străinătate: „Aici îți permiți anumite răsfățuri”

Data publicării:
femeie lucreaza pe laptop
Ce îi ține pe IT-iști în țară, chiar dacă lucrează pentru companii din străinătate: „Aici îți permiți anumite răsfățuri”

Specialiștii în IT au descoperit rețeta unei vieți mai bune în România. Un cost al vieții redus, viteza bună la internet și taxele mici, acestea sunt câteva dintre aspectele care îi țin pe IT-iști în țara noastră, chiar dacă lucrează pentru companii din străinătate. Aceștia spun că salariile mari oferite de alte țări îi ajută să ducă vieți cu mult peste medie în România, și nu sunt dispuși să plece.

Printre cei care lucrează din România în domeniul IT, pentru companii din străinătate, este și Ana. Deși activitatea ei se desfășoară în România, este plătită de o bancă din Germania.

-Am ales să lucrez de aici, din România, pentru că, calitatea, viteza internetului... este foarte bună și pot să lucrez și de acasă, de la părinții mei, de exemplu, nu numai din București, chiar uneori aleg să fac, am weekend-uri prelungite și să merg la munte și să pot să lucrez de oriunde, și de acolo avem o acoperire bună. Cu siguranță salariile plătite de alte țări programatorilor români sunt mult mai mari față de cele care ar fi plătite în România, și pe de altă parte, atunci când lucrezi în proiecte pentru străini ai acces și la o altă tehnologie, și poți să faci și lucruri mult mai challenging. Lucruri pe care acum, în România, cu infrastructura pe care o avem acum nu le-am putea atinge. Sunt diverse țări, poate să difere modul în care ești plătit, însă pot să spun cu siguranță că acest salariu nu l-ai putea atinge niciodată în România. Cumva, aici ești... cu salariile din afară... ești considerat, să zic așa, peste medie și poți să duci un trai mult mai mult decât decent. Adică poți să îți permiți anumite răsfățuri, pe care, în mod normal în străinătate nu ți le-ai putea permite cu același salariu.

Specialiștii confirmă, nu doar salariile fac diferența, ci și tehnologia.

Oana Botolan, specialist resurse umane: În România, din păcate, nu toate job-urile presupun accesul la platforme noi, la tehnologii noi, nu presupun proiecte foarte interesante, sunt foarte multe proiecte de suport, unde nu e atât de mult de inovat, și de creat, și doar de susținut un business și așa mai departe. Iar al doilea motiv, de ce să ne ascundem, este cel financiar, mai ales în condițiile în care acești specialiști sunt atât de căutați pe piață.

Conform Institutului Național de Statistică , în România lucrau anul trecut aproximativ 142.000 de persoane în sectorul IT la finalul anului trecut, iar cei mai mulți dintre aceștia, 98.000, se aflau în Bucureşti, Cluj şi Timiş. Conform Microsoft România, până în 2025, deficitul angajaților va ajunge la 500.000.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri