FOTO&VIDEO. Protest față de legile justiției. Mii de oameni în stradă

Data actualizării: Data publicării:
171217_PROTEST_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Proteste în București și în țară faţă de legile justiţiei şi amendamentele la Codurile penale, proiecte care vor fi dezbătute luni, în Senat şi, respectiv, în comisia specială condusă de Florin Iordache. Mii de oameni au ieșit în stradă.

171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 21.50. Protestul s-a încheiat.

ACTUALIZARE 21.00. Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București, a explicat de ce protestatarii nu au fost lăsați să ajungă în fața Parlamentului.

În momentul în care au ajuns protestatarii la Palatul Parlamentului, colegii mei i-au redirecționat către zona Parcului Izvor, pe trotuar, pentru a nu permite blocarea Bulevardului Națiunile Unite și a Bulevardului Libertății. Nu s-a permis pătrunderea lor pe partea cu obiectivul, cu Palatul Parlamentului, pe acel trotuar, pentru că este un obiectiv cu pază militară, un obiectiv de importanță deosebită și nu sunt permise astfel de manifestații în imediata apropiere. Tocmai de aceea s-au direcționat protestatarii spre Parcul Izvor, prin acele panouri de protecție.

În ceea ce privește incidentele din timpul marșului de la Piața Victoriei spre Palatul Parlamentului, Enache a spus că a fost vorba de „mici tensiuni”, după ce jandarmii au încercat să-i direcționeze pe oameni pe trotuar, pentru a nu împiedica circulația. Nu au reușit acest lucru, așa că traficul a fost oprit pe Calea Victoriei.

ACTUALIZARE 20.00. Sunt 4.000 de protestatari care au ajuns în apropiere de Parlament.  Accesul este însă blocat pe ambele bulevarde, iar grupul nu poate înainta nici spre Camera Deputaților, nici spre Ministerul Justiției.

Jandarmii îi îndeamnă pe oameni să meargă pe trotuarul de lângă Parcul Izvor. Oamenii sunt nemulțumiți că nu sunt lăsați să meargă până în fața Parlamentului și scandează „Lăsați-ne să trecem”.

5.000 de oameni au ieșit în stradă și la Cluj Napoca. La Brașov sunt 1.200 de protestari, 1.000 - la Iași, la Sibiu - 1.000 de oameni. Sute de protestatari au ieși în stradă și în alte orașe ale țării.

ACTUALIZARE 19.50. 3000 de oameni protestează în Bucureşti.

ACTUALIZARE 19.15. Protestatarii pleacă spre Parlament. S-au adunat circa 2.000 de oameni. Câțiva oameni s-au îmbrâncit cu jandarmii.

ACTUALIZARE 18.45. În Piața Victoriei s-au strâns circa 1.000 de oameni. Tot 1.000 de persoane protestează și în Cluj-Napoca. De asemenea, sunt 150 de protestatari la Iași și aproximativ 200 la Brașov.

ACTUALIZARE 18.20. Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 600. Oamenii scandează „Timișoara”, „Hoții”, „Justiție, nu corupție”.

ACTUALIZARE 18.00. Sunt circa 300 de protestatari în Piața Victoriei la această oră. 

Este un protest tăcut, cu oameni care şi-au acoperit ochii cu benzi negre. Cu toții stau cu fața spre Guvern. Ei spun că vor rămâne așa, în tăcere, timp de 30 de minute.

„Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, au scris organizatorii flashmobului pe Facebook.

Printre protestatari este și acrtița Oana Pellea. „Plouă. E frig. E de neieșit din casă. Dumneavoastră alegeți. Eu voi fi în stradă. Pentru că nu vreau să-mi fie rușine de mine”, a scris ea pe Facebook.

Sper să nu se voteze, pentru că dacă se va vota, această democrație pe care noi am câștigat-o în atâția ani - se cam pune capăt”, a spus Oana Pellea.

E protest împotriva morţii justiţiei. Ce ne fac oamenii ăştia de la guvernare, care ne conduc, ne conduc în prăpastie”, a spus un alt protestatar.

Este, într-un fel, o metaforă a pumnului pus în gură”, a spus o participantă la protest.

171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru această seară, un nou protest a fost de asemenea anunțat în Piața Victoriei, începând cu ora 17.00.

„Ieşim duminică să tragem un semnal de alarmă faţă de asaltul împotriva justiţiei. Hai să fim cu toţii în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului, intitulat după discursul Regelui Mihai I din Parlament, din 2011: „Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri