Cel mai mare proiect de apărare al Europei e aducător de pierderi

Data publicării:
airbus

Airbus a încasat o lovitură de peste un miliard de euro anul trecut din cauza amânărilor şi a problemelor tehnice pe care le are avionul militar A400M.

Este acelaşi avion care s-a prăbuşit în 2014 în timpul unui test. Acelaşi despre care mai înainte, în 2010 directorul spunea că îl va trage pe linie moartă dacă guvernele cliente nu pun umărul să acopere o parte din pierderile produse de amânări. Programul militar se târăşte de multa vreme şi ar putea continua să o facă.

Şeful Airbus anunţă că e nevoie de noi măsuri care să oprească hemoragia financiară şi care să scadă riscurile programului. Nu arată însă cu degetul spre problemele tehnice, ci spre contractul semnat de Airbus cu mai multe guverne în 2003. Acesta spune că acordul a fost nerealist în sensul că producătorul şi-a asumat toate riscurile în vreme ce clienţii fac regulile şi penalizează orice amânare.

În urmă cu 7 ani însă tocmai clienţii i-au dat 3,5 miliarde de euro pentru a salva programul militar de la faliment. Acum, Germania, care e cel mai mare cumpărător de A400M pare reticentă să mai arunce cu bani în această direcţie.

Un oficial din armata ţării a declarat pentru Reuters că problema avionului e generată exclusiv de cei de la Airbus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri