Video Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare. Cîțu: „Ce înseamnă risc major, dacă veniturile nu sunt din pix?”

Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - VOT COMISII - LEGEA BUGETULUI DE STAT -
Foto: Inquam Photos / George Calin
Din articol

Bugetul anului 2024 a trecut astăzi val-vârtej dintr-o comisie în alta, în Parlament. În marea de laude și promisiuni, împărțeala banilor pentru anul viitor s-a dezbătut mai degrabă printre picături. Iar dintre miile de amendamente depuse de Opoziţie, cele mai multe au fost respinse.

Împărțeala banilor pentru anul 2024 s-a votat în bloc de parlamentarii Puterii și cu pedala călcată la maximum pe accelerație. Cap de listă între prioritățile anului electoral sunt măririle de salarii date aleșilor locali, și continuarea proiectelor realizate de primării. Deși mănâncă sume importante din bugetul statului, guvernanții dau bir cu fugiții când trebuie să explice de unde vin acești banii.

Reporter: Era necesară, domnule prim-ministru, o majorare de 5% pentru toți șefii de consilii județene?

Marcel Ciolacu, premierul României: „Mâine vin la dezbatere în Parlament ca să vă dau toate lămuririle”.

Reporter: Domnule ministru, vorbeați despre indexarea pensiilor de la 1 ianuarie și spuneați că e nevoie de 15 miliarde. Tot de 15 miliarde e nevoie pentru pensiile speciale. Sunt 15,5 miliarde de lei.

Marcel Boloș, ministrul finanțelor: „Nu este adevărat”.

Reporter: Cu 2 miliarde mai mult față de anul trecut.

Marcel Boloș, ministrul finanțelor: „Pensiile speciale…Lăsați-mă, că știu bugetul cred că cel mai bine dintre toți. Pensiile speciale sunt 1,6 miliarde de lei. Punct. Nu au sumele acestea sau...”.

Reporter: Dar taxele și impozitele rămân la nivelul de la acest an? Este amendamentul liberalilor.

Miniștrii s-au lăudat în fața parlamentarilor și au venit cu promisiuni nenumărate pentru electorat.

Ligia Deca, ministrul educației: „Ceea ce ne dorim este, în primul rând, să rezolvăm inechitățile. Știm că, de exemplu, directorii și personalul de conducere din școli ajunseseră la salarii mai mici decât colegi de-ai lor din școli. Acest lucru se va corecta”.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii: „Bugetul pe anul viitor are o creștere de 13,3%. Avem o creștere de la 66 de miliarde la peste 75 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în 2024 românii își vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sunt banii de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”.

Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor: „Ceea ce eu propun acum eu și echipa de la Ministerul Transporturilor este un buget de 30 de miliarde de lei, deci mai mult decât dublu față de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani”.

Chiar și cu un buget mai mare, la Sănătate însă, tot nu vor fi bani suficienți.

Alexandru Rafila, ministrul sănătății: „La Casă, față de bugetul inițial care exista la Casă la începutul anului 2023 e o creștere de 22,5%, dar, în mod evident, așa cum se întâmplă în fiecare an, vor fi necesare sume suplimentare, mai ales pentru ultimul trimestru, pentru că așa s-a întâmplat și în acest an”.

De la dezbateri nu au lipsit contrele. Senatorul PNL, Florin Cîțu l-a taxat pe ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu, senator PNL: „Avem un risc major pentru deficit bugetar. Aș vrea să înțeleg puțin, să clarificăm pentru toată lumea, ce înseamnă acest avertisment, ce rost are el acolo, dacă deja îl avem în buget. Pentru ce este acest avertisment? Nu-i văd rostul. Ați spus foarte bine că le considerați venituri, nu înțeleg ce caută acest avertisment în documentel oficiale ale Ministerului Finanțelor”.

Marcel Boloș, ministrul finanțelor: „Avem trei tipuri de măsuri care este imposibil să nu dea rezultate pe ceea ce înseamnă venituri pe digitalizare”.

Florin Cîțu, senator PNL: „Scoateți de acolo chestia cu risc major. Nu există niciun risc major dacă nu sunt venituri din pix. Ori sunt venituri din pix și există un risc major, ori nu sunt venituri din pix și nu există niciun risc major”.

Maratonul dezbaterilor va continua până miercuri, atunci când se va da votul final pentru bugetul anului viitor.

Bugete aprobate

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat, luni, fără amendamente, bugetul Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2024. Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de Guvern, Ministerul Apărării Naţionale va avea anul viitor un buget de 95,22 miliarde lei (credite de angajament), în creştere cu 44,68% faţă de execuţia preliminată din acest an, care a fost de 65 miliarde lei, conform Agerpres.

Comisiile au aprobat bugetul Ministerului Afacerilor Externe cu 21 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”. Acesta este de 1.389.163.000 de lei credite de angajament, cu 0,26% mai puţin ca anul acesta, şi 1.328.912.000 de lei credite bugetare, cu 3,73% mai mult ca în 2023.

Comisiile parlamentare au aprobat și bugetul Camerei Deputaţilor pe anul viitor cu 19 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi două abţineri. Potrivit proiectului de buget de stat pe anul 2024, bugetul este de 686.982.000 de lei - credite de angajament, cu 12,71% mai mult ca anul acesta, şi 638.024.000 de lei - credite bugetare, cu 6,98% mai mult ca anul acesta. Cheltuielile curente vor fi în creştere faţă de anul acesta cu 7,35% şi vor fi de 538.129.000 lei credite de angajament şi 538.129.000 lei credite bugetare. Pentru cheltuieli de personal s-au alocat 419.542.000 de lei din credite de angajament şi 419.542.000 lei din credite bugetare, ambele în creştere cu 8,82% faţă de anul acesta.

Bugetul Senatului pentru 2024 este de 355.025.000 de lei - credite de angajament şi 355.025.000 de lei - credite bugetare, cu 8,59 % în creştere faţă de acest an. Pentru cheltuieli de personal s-au alocat 205.482.000 de lei din credite de angajament şi 205.482.000 de lei din credite bugetare, cu 7,43% mai mult faţă de 2023.

Ministerul Transporturilor are pentru anul viitor un buget propus de peste 30 de miliarde de lei, care va ajuta la recuperarea decalajelor de dezvoltare economică a regiunilor şi a întârzierilor din ultimii 30 de ani din infrastructura mare de transport, potrivit ministrului de resort, Sorin Grindeanu.

Proiectul de buget pentru 2024 al Ministerului Energiei a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite, cu 22 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”. Au fost depuse două amendamente, însă niciunul nu a fost aprobat. „Bugetul Ministerului Energiei este de 8 miliarde lei, din care de la bugetul de stat avem 4,4 miliarde lei şi venituri proprii, respectiv Fondul pentru modernizare şi Planul naţional de investiţii, în total 3,56 miliarde lei, aproximativ”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

Bugetul Preşedinţiei pe anul 2024 este de 135.000.000 de lei din credite de angajament, cu 9,78% mai mult ca anul trecut, şi 109.699.000 de lei din credite bugetare, cu 0,90% mai mult ca anul trecut.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit aviz favorabil, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. La proiectul de buget au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2024 este în sumă totală de 34,4 miliarde lei credite de angajament şi 26,19 miliarde lei credite bugetare. „Asta înseamnă că la nivel de credite de angajament am avut o creştere de 25%, iar pentru creditele bugetare o creştere de 12%, ceea ce reprezintă 2% din PIB estimat pe anul 2024”, a spus el.

PNL a depus la proiectul bugetului de stat un amendament care prevede că în 2024 nu vor exista majorări de taxe şi impozite, a anunţat deputatul liberal Florin Roman. Potrivit liberalului, prin acest amendament va deveni „literă de lege” că nu pot fi introduse taxe şi impozite. El a explicat că amendamentul a fost introdus pentru că, din păcate, s-a constatat că „diferenţa de la vorbe la fapte e câteodată alta”.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

El a adăugat că, pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, "a doua cea mai mare din UE", iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.

"Bugetul asigurărilor sociale (...) probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale", a afirmat Ciolacu.

Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, "nu şi la demnitari".

"Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (...) Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii", a mai afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri