BUSINESS CLUB. Economia, dată cu ruj

Data publicării:
TUDOSE MINISTRI PARLAMENT 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Mihai Tudose s-a dus luni în Parlament, la cererea PNL-ului, şi a prezentat un tablou economic aproape mirific, la toate nivelurile. Mihai Tudose a dat asigurări în Parlament că românii simt creşterea economică, iar sistemul de pensii nu va fi afectat.


Și au fost multe alte cifre. Unele chiar în premieră. Investiţiile publice în iulie ar fi crescut cu 2,4 miliarde de lei. Suma măricică, dar execuţia bugetară din acea lună arată că resursele bugetare interne pe acest capitol au crescut. Cu doar 1,07 miliarde de lei. Deci, departe.

Apoi am fost anunţaţi că la opt luni, deficitul bugetar e sub 1%, 0,77% mai precis. E departe de ţinta de 3%, dar pe final de an vin facturile. Anul trecut la final de august deficitul era de 0,4%, deci aproape la jumătate, iar în anii anteriori, a opta lună se încheia pe excedent.

Tot în zona „ceţii”, am mai avut un moment la ora premierului, când, de la tribună, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, răspundea la acuzele opoziţiei că avem un deficit prea mare la fondul de pensii, răspundea cu o întrebare: când nu a avut România după 89 deficit la fondul de pensii? Îi dăm noi răspunsul doamnei ministru: mai tot timpul până în 2007. Aveam excedente până atunci şi cu ele se echilibra deficitul pe bugetul structural. Din 2008 o ţin tot într-un deficit. De fapt, se face din ce în ce mai mare.

Dar dincolo de acordurile fine, Guvernul prezintă un tablou idilic în care economiei îi merge foarte bine fără a avea dezechilibre, bugetul a intrat pe o trasă bună...

Dacă totul e atât de bine şi frumos....de ce oare acest guvern ia măsuri de creştere a fiscalităţii? De ce a reintrodus supraacciza? De ce vrea să taie contribuţia la pilonul doi de pensii? De ce a apărut în spaţiul public ideea unui impozit pe activele financiare? Pentru că e bine? Creşterile de fiscalitate nu vin decât în momente dificile pentru finanţele publice. Şi economia poate că are evoluţii bune, dar dacă ajungem la taxare înseamnă că guvernul nu administrează cum trebuie ţara.

Citiţi şi:  România la bilanț | Dacă economiei îi merge bine, nouă cum ne merge?

Sondaj: Majoritatea firmelor nu susțin plata defalcată a TVA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri