Ce bere preferă românii

Data publicării:
bere

La terase, la picnic sau pe plajă, berea e partea plină a paharelor în acest weekend. Proprietarii de baruri şi terase speră totuşi că soarele va ieşi curând. Orice grad în plus le creşte vânzările, mai ales la draft. Un studiu arată că în sezonul cald consumul de bere creşte cu aproape 30 la sută. Românii au băut anul trecut 15,8 milioane de hectolitri de bere, adică echivalentul a mai bine de trei miliarde de halbe.

Datele arată că un român bea în medie, șase litri şi jumătate de bere într-o lună. Adică 80 de litri de bere într-un an. De aproape două ori mai puţin decât un ceh. De la an la an, spun specialiştii, creşte însă consumul la sticlă în defavoarea PET-ului, ceea ce înseamnă o rafinare a gustului, ca urmare a creşterii veniturilor.

Berea blondă este preferata românilor, spun şi proprietarii de baruri şi terase.

Dan Dumitrescu, proprietarul unui bar din Capitală: Pe locul doi este berea nefiltrată, cea de import şi pe locul trei este cea neagră, locală. În medie bărbaţii consumă cam trei beri, iar domnişoarele sau doamnele undeva la două beri.

Cosmin Popescu, proprietarul unui bar din Capitală: Consumul vara ar fi cu 30% mai mare decât pe perioada sezonului rece. Se şi explică datorită temperaturii, datorită faptului că ziua este mai lungă.

97% din berea consumată este produsă în ţară. Gustul berii româneşti îi atrage şi pe străini.

Turist: Mi-a plăcut foarte mult.
Reporter: De unde eşti?
Turist: Londra.
Reporter: Cum este comparativ cu berea englezească?
Turist: Mult mai bună. Şi mult mai ieftină.
Turist: Eu sunt din Belgia. Prefer berea belgiană, dar nici berea românească nu este rea. În Belgia este o mai mare varietate decât în România. Avem în jur de 500 de tipuri de bere.

Însă nici berea românescă nu este sută la sută autohtonă. Importăm un sfert din ingrediente. Numai din Germania au fost aduse anul trecut peste 394 de mii de kilograme de hamei. Tot de acolo am adus şi bere în valoare de 8 milioane şi jumătate de euro. Berea olandeză este pe locul 2 în topul importurilor. Din Cehia, Mexic şi Ungaria importăm bere de peste două milioane de euro anual. Pe piaţa românească ajung din belşug şi beri din Polonia, Bulgaria, dar şi Belgia.

Deocamdată, doar o mică parte din berea românească ajunge la export, în ţări precum Ungaria, Turcia, Italia, Bulgaria şi Macedonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri